2024. július 23. - Lenke
EUR : 390.06
USD : 358.25
Időjárás ikon32°21°

A török migránsoknak állítanának szobrot Berlinben

A szociáldemokraták szerint meg kell mutatni, hogy migráció az ország érdekét szolgálja.

Miközben komoly gazdasági problémákkal küzd Németország, aközben a kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) konzervatív-baloldali koalíciója által vezetett berlini kormány félmillió eurót (189 millió forint) tervez költeni a migránsok két emlékművének megépítésére.

„Itt a megfelelő alkalom erre” – mondta a dpa-nak a török származású Sevim Aydin SPD-s képviselő. Szerinte az emlékművek – amelyek közül az egyiket az 1960-as években érkezett, többnyire török vendégmunkásoknak szentelik – relevánsak a migrációról szóló mai viták szempontjából. A másik emlékművet a kelet-németországi vendégmunkásoknak szentelik.

Az SPD-s képviselő szerint a „vendégmunkás-emlékmű” a második világháború után Németországba érkezett törökök és dél-európaiak első generációiról emlékezik majd meg.

„Hozzájárultak az ország jólétéhez, és megmutatták, hogy a bevándorlás az ország érdekeit szolgálja”

– mondta.

A közvéleménykutatások szerint a németek azonban nincsenek ilyen jó véleménnyel a migrációról. Az adatok szerint a németek egyértelmű többsége úgy véli, a migránsok több hátrányt hoznak, mint előnyt, és a tömeges bevándorlás le kellene állítani.

Ráadásul a Törökországból érkező „vendégmunkások”, akiket a hatalmon lévő politikai osztály folyamatosan dicsér, valójában komoly problémát jelentenek Németország számára. Bár a háború után Németországba érkező törökök segítettek az országnak talpra állni a kritikus munkaerőhiányt követően az eredeti terv szerint a vendégmunkásoknak nem lett volna szabad maradniuk. Sokan közülük azonban mégis maradtak. A berlini székhelyű Népesedési és Fejlesztési Intézet jelentése szerint a bevándorlók közül ma ők számítanak a legrosszabbul integráltnak annak ellenére, hogy hosszú ideje az országban tartózkodnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató