2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az izraeli Moszad egyik tisztjét végezték ki Iránban

Halálra ítélték, majd kivégezték az izraeli Moszad hírszerző szolgálat egyik ügynökét szombat délelőtt az iráni Szisztán és Beludzsisztán tartomány fővárosában, Záhedán börtönében – számolt be az IRNA iráni hírügynökség. A közlés szerint a férfi több külföldi hírszerzéssel állt kapcsolatban, köztük a Moszaddal is, amelynek titkosított információkat, valamint dokumentumokat adott át. Azzal is vádolták továbbá, hogy propagandát folytatott az Iráni Iszlám Köztársasággal szemben álló csoportok és szervezetek javára.

Noha a férfi korábban fellebbezett az ítélet ellen, a bíróság elutasította.

A kivégzésre egy nappal azután került sor, hogy Szisztán és Beludzsisztán egy másik városában, Raszkban a Dzsais-al-Adl (Az Igazság Hadserege) nevű szervezet fegyveresei megtámadták a rendőrőrsöt. Az akció során 11 biztonsági személlyel végeztek és többeket megsebesítettek, ám a fegyveresek közül is ketten meghaltak. A biztonsági személyzet halálos áldozatait szombaton temették el.

A Reuters hírügynökség emlékeztetett, Szisztán és Beludzsisztán Irán délkeleti felében fekszik, mely Afganisztánnal és Pakisztánnal határos, és egy rendkívül szegény régióról van szó. A tartományban nem ritkák a biztonsági erők és a szeparatisták közötti összecsapások, utóbbiak azonban egyre gyakrabban hajtanak végre támadásokat a kormány elleni lázadás részeként.

 

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató