2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Visszaállítaná a sorkatonai szolgálatot a német védelmi miniszter

A sorkötelezettség visszaállítását fontolgatja a német védelmi miniszter – emelte ki a német Spiegel.

Boris Pistorius egyébként már 2011-ben is rossz ötletnek tartotta a sorkatonai szolgálat megszüntetését és a visszaállítását idén már februárban felhozta, de Olaf Scholz kancellár elutasította az ötletet.

Úgy tudni, a német hadsereg létszámát 2031-ig 203 ezer fősre akarják  növelni, de a jelenlegi létszámhiány miatt a mostani 183 ezer fő megtartása is nehézséget jelent.

Az uniós országoknak fel kell gyorsítaniuk a hadsereg újrafegyverzését a"katonai fenyegetések" miatt - idézte Boris Pistorius német védelmi minisztert a Reuters.

"Öt-nyolc évünk van arra, hogy felzárkózzunk a fegyveres erők, az ipar és a társadalom tekintetében" - mondta.

Pistorius hozzátette, hogy Oroszország jelentősen növelte a fegyvergyártást, hogy az ukrajnai konfliktus közepette ellássa csapatait. Azt is állítja, hogy Moszkva fenyegeti Moldova, Grúzia és a balti államok biztonságát.

Véleménye szerint Európa új katonai kihívásokkal nézhet szembe, Washington pedig az indo-csendes-óceáni térségre fogja áthelyezni a figyelmét.

"Nekünk, európaiaknak jobban kellene foglalkoznunk saját kontinensünk biztonságával" - mondta.

Pistorius szerint Európának esetleg ellensúlyoznia kell az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást, ha Washington nem tud megállapodni az új finanszírozásról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató