2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Szerbiában tüntetők támadtak a hatóságokra a választási bizottság épülete előtt (Videó)

Belgrádban a "Szerbia az erőszak ellen" mozgalom tüntetői, akik nem értenek egyet a fővárosi önkormányzati választások eredményével, éjszaka megtámadták az országos Köztársasági Választási Bizottság (REC) alkalmazottait - közölte Vladimir Dimitrijević, a hivatal vezetője egy tájékoztatón.



"A Köztársasági Statisztikai Hivatal igazgatóját, Miladin Kovacevićet és munkatársait ma este fizikailag megtámadták. A NEC több tagja, sőt a Szerbia az erőszak ellen blokk képviselőjelöltjei ellen is támadás történt, amit a legszigorúbban el kell ítélni" - mondta.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal 70 éves vezetője elmondta, hogy tegnap este asszisztensével és sofőrjével együtt távozott a Köztársasági Választási Bizottság épületéből, amikor a tüntetők rátámadtak, megverték és a járdára dobták. Ezzel egyidejűleg a hátát is megütötték. A kollégák kihúzták Kovačevićet a tömegből és visszavitték a választási bizottsághoz, így "megmentették a lincseléstől".

A választási bizottság elnökségének asztalán a tájékoztató alatt egy nagy táska volt, amelyben Dimitrijevic szerint a tüntetők késeket, botokat és ütőket próbáltak bevinni az épületbe, hogy "esetleg az erőszakot a választási bizottság falain belülre vigyék".

Éjfélre a polgárok egy kis csoportja maradt a választási bizottság épülete előtt, az ellenzéki vezetők pedig bent folytatták éhségsztrájkjukat.

Dimitrijevic a tüntetést a Köztársasági Választási Bizottságra gyakorolt nyomásgyakorlásnak nevezte, "amelynek semmi köze a belgrádi önkormányzati választásokhoz".

Az ellenzék nem ért egyet a kormányzó Szerb Haladó Párt (SPP) koalíciójának győzelmével a belgrádi képviselőházi választásokon. 

A Szerbia az erőszak ellen mozgalom vezetői szerint arról van szó, hogy "a hatóságok átemeltek" a fővárosba a más városokból, valamint a Boszniai Szerb Köztársaságból és Hercegovinából érkező mintegy 40 ezer szavazót.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató