2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°13°

The New York Times: Putyin kész tűzszünetet kötni

Bár a Kreml a nyilvánosság előtt mást kommunikál, diplomáciai úton jelezte, hogy érdekében áll a háború leállítását célzó megállapodás megkötése – írja a The New York Times, de hozzáteszi, az orosz elnök addig hajlandó erre, amíg még győztesnek nyilváníthatja magát a háborúban.

Ukrajna sikertelen ellentámadásán és a nyugati támogatás lanyhulásán felbuzdulva az orosz elnök azt mondja, Oroszország háborús céljai nem változtak. Kedden tábornokaihoz szólva azzal dicsekedett, hogy Ukrajnát olyan ostrom alá vette, hogy Oroszország csapatai azt teszik, amit akarnak, és nem adják fel, ami az övék.

De a közelmúltban az orosz elnök diplomáciai csatornákon folytatott erőfeszítései során más üzenetet küldött, azt, hogy kész megegyezni. Szeptember óta közvetítőkön keresztül jelzi, hogy nyitott egy olyan tűzszünetre, amely

a jelenlegi hadállások mentén befagyasztja a harcokat, ez persze messze elmarad attól, amire Ukrajnában eredetileg törekedett 

– állítja két, a Kremlhez közel álló volt magas rangú orosz, valamint amerikai és nemzetközi tisztviselők.

Valójában Putyin már 2022 őszén is küldött jelzéseket egy tűzszüneti megállapodásra. Ez a közeledés – amelyről korábban nem számoltak be –, azután történt, hogy Ukrajna megpróbálta szétverni az orosz hadsereget az ország északkeleti részén.

Az orosz elnök jelezte, hogy elégedett az Oroszország által elfoglalt területekkel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató