2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Charles Michel szerint meg lehet akadályozni, hogy Orbán átvegye az irányítást az Európai Tanácsban

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szombat este bejelentette, hogy indul a június 9-i európai parlamenti választásokon.

Ha megválasztják, akkor július közepén foglalhatja el helyét az Európai Parlamentben, amivel megüresedik az Európai Tanács vezető posztja.

Miután július 1-től Magyarország látja el az EU soros elnöki posztját, ha nem találják meg addig Charles Michel utódját, az Európai Tanács üléseit is Orbán Viktor vezetné. Ezt pedig a 26 tagállam vezetői szeretnék elkerülni.

A Guardian szerint Charles Michel a döntését ért bírálatokra reagálva azt közölte, az Európai Tanács június végéig, július elejéig könnyen megnevezheti az utódját.

Sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat

- fogalmazott.

A június eleji választás után az európai vezetők június 17-én és 27-28-án ülnek össze, hogy megkezdjék a "vívódást" az EU vezető tisztségviselőiről, köztük a bizottsági és tanácselnöki posztról. Az alkudozás általában hónapokig tart, és az új bizottság november végi felállításában csúcsosodik ki. Eredetileg ekkor járt volna le Charles Michel elnöki megbízatása.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató