2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Putyin miatt bukhatják az angolok a fish and chips-et

Új élelmiszerválsággal néz szembe Nagy-Britannia.

 

Aggódnak Londonban a Barents-tengerhez való hozzáférés elvesztésének veszélye miatt. A britek ott a Szovjetunióval kötött 1956-os szerződés alapján mai napig halásznak.

De most Oroszország blokkolhatja ezt a lehetőséget – nehéz helyzetbe hozva Nagy-Britannia halászati ágazatát.

2023-ban brit halászok több mint félmillió tonna tőkehalat fogtak a Barents-tengerben. Enélkül a hal ára meredeken emelkedik – és akkor briteknek az étrendjüket drasztikusan meg kell változtatni. Hiszen már a hagyományos brit gyorséttermekkel is vannak gondok.

A "Fish and Chips" jelentősen drágult 2022 óta az Oroszországból származó fehér halra vonatkozó szankciók bevezetése miatt.

A válságos gazdasági helyzetre tekintettel a „fish and chips”-re specializálódott éttermek akár a fele is csődbe kerülhet a következő három évben a lakossági jövedelmek esése miatt. A Barents-tenger lezárása esetén pedig halhiány alakulhat ki – hasonlóan ahhoz, ahogy alig egy éve paradicsomhiány történt.

A helyzetet súlyosbítja a világkereskedelem általános instabilitása. A Vörös-tengeren zajló háború már az infláció növekedéséhez vezetett Nyugaton. Nagy-Britanniában az árak decemberben 4%-ra, az Európai Unióban és az USA-ban 3,5%-ra ugrottak. Januárban még erősebb lesz az inflációs spirál.

Végül is az Ázsiából Európába irányuló áruszállítások ára 40-50%-kal nőtt. Nagy-Britanniát és az Európai Uniót áremelkedést vár még az alapszintű is élelmiszeripari termékekre is, amelyeket szintén importálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy nem igazolódnak be Nyugaton sokak által táplált remények az irányadó kamatlábak csökkentésére, amelytől a gazdaság felgyorsítását várták.

Ez nagyon rossz hír a brit konzervatívok számára, akiket katasztrofális vereség fenyegeti a közelgő választásokon. De ugyanúgy - az európai bürokratáknak, és - még inkább – Bidennek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató