2024. április 12. - Gyula
EUR : 390.76
USD : 363.8
Időjárás ikon23°11°

Novák Katalint tüntetők fogadták Szegeden a „barátnős hétvégén”

Közös demonstrációt szervezett szombaton a szegedi Momentum és az aHang a szegedi püspöki hivatal épülete elé. A városban egy hathektáros véderdő jelentős részét vágnák ki, hogy a helyén katolikus iskola épüljön. A tüntetőket váratlanul érte, hogy Novák Katalin köztársasági elnök is épp a közelben volt.

Több százan tüntettek szombat délután Szegeden, a helyi Momentum és az aHang által szervezett demonstráción. Az emberek ellenzik, hogy az egyházmegye fákat vágjon ki egy katolikus iskola építése miatt – írja az Index.

A Momentum politikusa, Borsik Viktor a lapnak nyilatkozott arról, hogy nem számítottak rá, hogy Novák Katalinnal is összefuthatnak, akinek egy petíciós ívet is átnyújtottak volna, de ez meghiúsult. 

„Voltak embereink itt, a Dómnál, ők szóltak, hogy Novák Katalin itt van. Ezen felbuzdulva gyorsan átjöttünk, hátha sikerül szóba elegyedni vele. Pont akkor jött ki társaságával, és arra hivatkozva, hogy privát programon van, nem akart nyilatkozni, megpróbálta leállítani a felvételünket is” – fogalmazott a portálnak a Borsik Viktor.

MIHÁLIK EDVIN MOMENTUMOS POLITIKUS ELMONDTA, HOGY MINDEN ÉVBEN KIFOGÁSOLHATÓ A LEVEGŐ MINŐSÉGE, ÍGY A FAKIVÁGÁSOKKAL CSAK ROSSZABB LENNE A HELYZET.  

A város zöldtanácsnoka szerint néhány nappal ezelőtt nyílt levélben kérte Novák Katalint, hogy segítsen megakadályozni a fakivágásokat, de nem kapott választ.

Az egyházmegye cáfolta, hogy egy hathektáros erdőt vágnának ki, a lapnak korábban azt írták, hogy „az értékes és megtartható növényzetet figyelembe fogják venni már a tervezésnél is”.

Fodor Antal, a körzet önkormányzati képviselője nemrég a Vatikán államtitkárságának is levelet küldött. A katolikus egyház képviselőit arra kérték, hogy kövessék figyelemmel a véderdővel kapcsolatos fejleményeket, és próbálják meg jobb belátásra bírni a szegedi egyházmegyét.

A köztársasági elnök Facebookon is megosztotta szegedi látogatását, amely szerint „barátnős hétvégén” járt Szegeden.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató