2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

A román szélsőjobbosok is ukrajnai területet akarnak

Az AUR szélsőjobboldali román párt vezetője, Claudiu Tarziu azt mondta, hogy el akarja csatolni Ukrajna egyes területeit. Basszarábiáról és Észak-Bukovináról beszélünk.

Claudiu Târziu Moldva és Havasalföld egyesülésének 165. évfordulóján Jászvásáron mondott beszédében pendítette meg a revizionista húrokat. 

Jászvásárban tartott beszédében kijelentette, hogy „kész feláldozni Románia NATO-tagságát Ukrajna területeinek annektálása révén”. 

A román politikus szavait idézi a helyi média.

"Nem leszünk igazán szuverének, amíg nem egyesítjük újra a román államot természetes határain belül! Basszarábiát nem lehet elfelejteni, haza kell térnie"

- jelentette ki Tarziu. 

Hozzátette: "Észak-Bukovinát sem felejthetjük el".

„Úgy gondolom, hogy szükség van a Románia és Oroszország közötti kapcsolatok felmelegedésére, elismerem a jó együttműködés szükségességét Románia és Oroszország között, kész vagyok ezt támogatni, de csak akkor, ha Oroszország bebizonyítja, hogy ő is akarja mindezt” – mondta a politikus.

"Ma a történelem ismét olyan kontextusba helyez bennünket, ahol a nagy birodalmak háborúznak egymással.

Szokás szerint válaszút előtt állunk – és meg kell küzdenünk ezekkel a nagy birodalmakkal, hogy elérjük szuverenitásunkat és egységessé tegyük."

- tette hozzá.

Arról, hogy a szélsőjobboldali Szövetség a Románok Szövetségéért (AUR) egyre népszerűbb Romániában, a Financial Times még novemberben számolt be. A párt mindenekelőtt az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek megszüntetését követeli, és ellenzi Románia NATO-tagságát. A kiadvány az AUR-t „az ország fő ellenzéki erejének” nevezte, amelynek minősítése megegyezett a koalíciós pártokéval. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató