2024. május 03. - Irma, Tímea
EUR : 389.59
USD : 364
Időjárás ikon17°13°

Újabb botrány Ukrajnában: 40 millió dollárt loptak el a védelmi minisztérium tisztviselői

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szombaton közölte, hogy az ország hadserege által végzett, összesen mintegy 40 millió dollárnak megfelelő értékű fegyverbeszerzéssel kapcsolatos korrupciós rendszert leplezett le.



A tömeges beszerzési csalás bejelentése, amelyet az ukrán védelmi minisztérium megerősített, hatalmas visszhangot vált ki az Oroszország közel két éve tartó inváziója által ostromlott országban - írja a Reuters.

A végletes korrupció felszámolása továbbra is fontos kérdés marad, miközben Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozásra irányuló törekvéseit erőlteti - teszik hozzá.

Az SBU közölte, hogy a nyomozás "leleplezte a védelmi minisztérium tisztviselőit és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetőit, akik közel 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lövedékek beszerzése során".

"A vizsgálat szerint a sikkasztásban a védelmi minisztérium korábbi és jelenlegi magas rangú tisztviselői, valamint a kapcsolt vállalatok vezetői érintettek".

A sikkasztás a közlemény szerint 100 000 aknavetőgránát vásárlását érintette a hadsereg számára.

Az SBU szerint a Lviv Arsenallal 2022 augusztusában - hat hónappal a háború kezdete után - kötöttek szerződést a lövedékekről, és a kifizetés előre megtörtént, a pénz egy részét pedig külföldre utalták. A nyilatkozat szerint azonban fegyvereket soha nem szállítottak, a pénz egy részét pedig más külföldi számlákra utalták át.

A nyilatkozat szerint öt személynek kézbesítettek "gyanúsítási értesítést" - az ukrán jogi eljárás első lépcsőfokát - mind a minisztériumban, mind a fegyverbeszállító cégnél. Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, amikor megpróbálta átlépni az ukrán határt.

A hadseregen belüli korrupció különösen érzékeny téma Ukrajnában, amely megpróbálja fenntartani a háborús közhangulatot, pláne úgy hogy Ukrajna az EU-hoz akar csatlakozni.

Olekszij Reznyikov védelmi minisztert tavaly szeptemberben különböző korrupciós ügyek miatt menesztették, annak ellenére, hogy Ukrajna nyugati szövetségeseivel folytatott tárgyalásokon való képviseletében "jó hírnévnek örvendett".

Bár a vádak szerint személyesen nem vett részt korrupcióban, az ő irányítása alatt több ügy is érintette a hadsereget: az egyik a csapatok élelmiszerrel való ellátása, a másik a katonák megfelelő ruházatának beszerzése miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató