2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Újabb botrány Ukrajnában: 40 millió dollárt loptak el a védelmi minisztérium tisztviselői

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) szombaton közölte, hogy az ország hadserege által végzett, összesen mintegy 40 millió dollárnak megfelelő értékű fegyverbeszerzéssel kapcsolatos korrupciós rendszert leplezett le.A tömeges beszerzési csalás bejelentése, amelyet az ukrán védelmi minisztérium megerősített, hatalmas visszhangot vált ki az Oroszország közel két éve tartó inváziója által ostromlott országban - írja a Reuters.

A végletes korrupció felszámolása továbbra is fontos kérdés marad, miközben Ukrajna az Európai Unióhoz való csatlakozásra irányuló törekvéseit erőlteti - teszik hozzá.

Az SBU közölte, hogy a nyomozás "leleplezte a védelmi minisztérium tisztviselőit és a Lviv Arsenal fegyvergyártó vállalat vezetőit, akik közel 1,5 milliárd hrivnyát loptak el a lövedékek beszerzése során".

"A vizsgálat szerint a sikkasztásban a védelmi minisztérium korábbi és jelenlegi magas rangú tisztviselői, valamint a kapcsolt vállalatok vezetői érintettek".

A sikkasztás a közlemény szerint 100 000 aknavetőgránát vásárlását érintette a hadsereg számára.

Az SBU szerint a Lviv Arsenallal 2022 augusztusában - hat hónappal a háború kezdete után - kötöttek szerződést a lövedékekről, és a kifizetés előre megtörtént, a pénz egy részét pedig külföldre utalták. A nyilatkozat szerint azonban fegyvereket soha nem szállítottak, a pénz egy részét pedig más külföldi számlákra utalták át.

A nyilatkozat szerint öt személynek kézbesítettek "gyanúsítási értesítést" - az ukrán jogi eljárás első lépcsőfokát - mind a minisztériumban, mind a fegyverbeszállító cégnél. Az egyik gyanúsítottat őrizetbe vették, amikor megpróbálta átlépni az ukrán határt.

A hadseregen belüli korrupció különösen érzékeny téma Ukrajnában, amely megpróbálja fenntartani a háborús közhangulatot, pláne úgy hogy Ukrajna az EU-hoz akar csatlakozni.

Olekszij Reznyikov védelmi minisztert tavaly szeptemberben különböző korrupciós ügyek miatt menesztették, annak ellenére, hogy Ukrajna nyugati szövetségeseivel folytatott tárgyalásokon való képviseletében "jó hírnévnek örvendett".

Bár a vádak szerint személyesen nem vett részt korrupcióban, az ő irányítása alatt több ügy is érintette a hadsereget: az egyik a csapatok élelmiszerrel való ellátása, a másik a katonák megfelelő ruházatának beszerzése miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató