2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

„Az Orbán-rendszer morálisan megbukott” – reagált az ellenzék a miniszterelnök évértékelőjére

Miután szombat délután véget ért Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője, sorban reagálnak az elmondottakra az ellenzéki képviselők.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök. Például arra, hogy indul-e vizsgálat, kik és miért nem vettek tudomást 2011-ben a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokról.

Donáth Anna ezen kívül a következő kérdéseket tette fel Facebook-oldalán:„2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze 8 év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?  K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről? És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?”

A miniszterelnök beszédére reagált az LMP is, ők is azt emelték ki, hogy még mindig nem tudni, miért kapott kegyelmet K. Endre.

A mérhetetlen Párbeszéd-ZÖLDEK szerint elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofilmosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – írták közleményükben. Szerintük ehelyett a kormányfő „szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”. Így az Orbán-rendszer politikailag, erkölcsileg, morálisan megbukott.

„A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint az Orbán-kormány összes vezetőjében együttvéve” – írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke. Szerinte Orbán Viktor szombaton emberként is megbukott. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől. „Két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is.”

A DK szerint Orbán Viktor nem beszélt a lényegről, vagyis arról, miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző. „Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!” – írta Molnár Csaba, a párt EP-képviselője közleményében.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató