2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Elesett Avgyijivka, Ukrajna Amerikát okolja érte

Az ukrán csapatok kivonultak az elpusztított keleti Avgyijivka városból – közölte szombat hajnalban Ukrajna új vezérkari főnöke a Reuters beszámolója szerint. Ezzel Oroszország előtt megnyílt az út, hogy Bahmut 2023 májusi elfoglalása óta először jelentősebb előretörést hajtson végre. 

A KIVONULÁS OKA „AKUT LŐSZERHIÁNY”, AMELYÉRT KIJEV AZ AMERIKAI KONGRESSZUST TESZI FELELŐSSÉ.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője csütörtökön már előre jelezte, hogy Avgyijivka orosz kézre kerülhet lőszerhiány miatt, mivel a republikánus kongresszus hónapokig ellenezte a Kijevnek szánt új amerikai katonai segélycsomagot.

Olekszandr Szirszkij tábornok szerint biztonságosabb pozícióba kellett vonulniuk az ukrán erőknek, ezért döntött a háború előtt 32 ezer lakost számláló város elhagyása mellett.

Úgy döntöttem, hogy egységeinket kivonom a városból, és a kedvezőbb vonalakból védelembe vonulok, hogy elkerüljem a bekerítést, és megóvjam a katonák életét és egészségét

– mondta az ukrán tábornok.

Avgyijivka elfoglalása kulcsfontosságú Oroszország számára, hiszen lehetővé teszi, hogy teljes ellenőrzést biztosítson az ipari Donbász-régiót alkotó két tartomány felett.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató