2024. május 05. - Györgyi
EUR : 389.79
USD : 362.83
Időjárás ikon24°12°

Wilders: Az ukránok nem a konfliktus miatt, hanem az ingyenes lakhatás miatt jönnek Hollandiába

A holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders azt mondta, hogy az ukránok nem a hazájukban zajló konfliktus miatt, hanem az ingyenes lakhatásért, az egészségügyi ellátásért és a munkahelyekért áramlanak Hollandiába az EU minden részéről.

 

"Az ukránok nem a háború miatt áramlanak Hollandiába az EU minden részéből, hanem az ingyenes lakhatás, az ingyenes egészségügyi ellátás és a munkahelyeink miatt. Hollandia ismét Európa falu bolondja lett"

- írta Wilders hétfőn az X közösségi médiában.

A politikus így kommentálta a Telegraaf holland kiadásának megjelenését, amely az utrechti menekülteket befogadó központra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukránokat vonzza az ingyenes lakás, az egészségügyi ellátás és a munka Hollandiában.

Korábban a holland miniszteri kabinet közölte, hogy 2024 februárjára 90 ezerről 97 ezerre emelkedik az Ukrajnából az országban tartózkodó menekültek száma.

Hollandiában 2023. november 22-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat. Ezeken 26 politikai párt vett részt. A választási részvétel 77,7%-os volt. A győzelmet a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) szerezte meg, amely ellenezte az oroszellenes szankciókat és az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Pártja lett a legnagyobb a képviselőházban, a 150 képviselői helyből 37-et szerzett meg. A baloldali blokk Zöld Baloldal/Munkáspárt (GroenLinks-PvdA) 25 képviselői helyet szerzett, a jelenleg kormányzó Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD) 24, az Új Szociális Szerződés (NSC) 20, a Demokraták 66 (D66) kilenc, a Földműves-Polgári Mozgalom (BBB) pedig hét helyet.
A Szabadságpárt vezetője, Geert Wilders a migránsokkal kapcsolatos kemény álláspontjáról ismert. Pártja az iszlámmal, a multikulturális társadalommal és az EU politikájával szemben is kritikus. Wilders ellenzi az Oroszországgal szembeni uniós szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. A politikus egyike volt azoknak a képviselőknek, akik megtagadták a holland képviselőházban Volodimir Zelenszkij felszólalása alatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató