2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kocsis Máté: Dr. Sulyok Tamás a Fidesz köztársaságielnök-jelöltje

Kocsi Máté közölte, a kihelyezett frakcióülés kiemelt napirendi pontjai között szerepel az új államfőjelölt személyéről szóló frakciódöntés, az európai parlamenti és helyi önkormányzati választásokra való felkészülés, illetve az új gyermekvédelmi törvénycsomag.

A sajtótájékoztatón Kocsis Máté közölte, hogy

a Fidesz-KDNP államfő-jelöltje Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az elnökség javaslata az, hogy

Deutsch Tamás legyen a kormánypártok EP-listavezetője.

A frakcióvezető hozzátette: a választmánynak még döntenie kell.

Jövő héten hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról. A frakciószövetség ezt a lemondást elfogadja majd. 

Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma jogerősen elítélték Varju Lászlót. Azt kérte, hogy akit jogerősen elítélnek, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből.

Felszólítják Varju Lászlót, hogy a mai nappal távozzon a magyar közéletből. Kocsis Máté Fekete-Győr Andrásról is ezt kérte bírósági ügye következtében. Az antifák és a Szikra Mozgalom fellépése miatt Kocsis Máté azt kérte, hogy fejezzék be az erőszakot.

Kocsis azt is bejelentette, tervezik a második gyerekvédelmi csomagot elfogadni, ebben húsz törvénymódosítás várható, de mivel nincs minden kérdésben döntés, ezért csak a biztosakat mondja.

Ezek:

- tovább szigorodnak a pedofil bűncselekmények büntetései tételei
- a 18 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények ne évüljenek el soha
- ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre ilyen elítélt bűnelkövetőknél
- soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket.

A sajtótájékoztatón Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője is megszólalt, és jelezte: a frakciószövetségi ülésen, a Fidesszel közösen több fontos témáról egyeztettek.

Szerinte a legnagyobb érdeklődés most az államfőjelöltet övezi, Sulyok Tamást a KDNP is támogatja, kiváló jelöltnek tartja.

Ami pedig egy másik fontos témát, Svédország NATO-tagságának ratifikálását illeti, arról Simicskó azt mondta, a Fidesszel együtt hétfőn ők is támogatják majd az erről szóló javaslatot.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva Kocsis Máté kijelentette, Balog Zoltánnal kapcsolatban a református egyháznak kell eldöntenie, hogy mi a helyes ebben az ügyben.

Mivel sikerült meggyőzni a frakció kritikus tagjait Svédország NATO-csatlakozása ügyében? – kérdezték Kocsis Mátétól, aki kifejtette:

a svéd miniszterelnök látogatása és az elmúlt napok előzetes egyeztetései jó irányba vitték el a két ország kapcsolatát, ez volt az a néhány gesztus, amelyet vártak.

Kocsis Máté attól nem tart, hogy ne menne át a ratifikáció az Országgyűlésben, már csak azért sem, mert valószínűleg az ellenzéki frakciók is támogatni fogják azt.

Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy személyesen ismeri-e Magyar Pétert, Varga Judit korábbi férjét, elmondta: ismeri személyesen, és egy „sértett ember vagdalkozásának” tartja azt, ami történik. A frakcióvezető nem látott eddig olyan állítást, aminek az alátámasztását mellékelte volna Magyar Péter, és nem hiszi, hogy ez a jövőben változni fog. Kocsis Máté szerint van egy sértett ember, aki elveszített az életében lehetőségeket, ezért most hibáztat másokat, okokat keres és vagdalkozik.

Miért pont Sulyok Tamást választották köztársaságielnök-jelöltnek? - hangzott el a kérdés.

Kocsis Máté a megfontolás minden elemét nem ismeri, a szabályuk szerint a szövetségük elnöke tesz javaslatot a köztársaságielnök-jelöltre. Az Alkotmánybíróság elnöke egy komoly, jogászi életutat bejárt, nagytekintélyű ember. A frakcióvezető úgy látja, több olyan ember van az országban, akinek a neve felmerülhet, de Sulyok Tamást gondolják a legmegfelelőbbnek.

Kocsis Máté elmondta, nem szabad abból kiindulni, hogy nem minden párt támogatta 2014-ben az Alkotmánybíróság tagjának Sulyok Tamást, mert az ellenzéki pártok mindent elutasítanak. A kormánypártoknak az a meggyőződése, hogy

a jelenlegi helyzetben még Sulyok Tamás az, aki a leginkább ki tudja fejezni a nemzeti egységet, mert például nem pártból érkezik. 

Kérdésre Kocsis Máté arról tájékoztatott, hogy márciusban fogják megnevezni a főpolgármester-jelöltjüket, még időben vannak, úgy fogalmazott: „még az orrunk a víz felett van egy kicsit”. A frakcióülésen Orbán Viktor nem beszélt a főpolgármester jelölésről.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón elmondta: meg fogják nyerni a pártok versengésében az EP-választást, mandátumbecslés nem került szóba. A frakcióvezető kifejtette: a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, a járványhelyzetben és a háború miatt is

hibás döntéseket hoztak, az elhibázott szankciók inflációt okoztak, de például rossz döntéseket hoztak a migráció és az „LMBTQ-propaganda” ügyében is.

Kocsis Máté hangsúlyozta: változás kell Brüsszelben, ezt el kell mondani az embereknek, és ennek megfelelően jó eredményt kell elérni az európai parlamenti választáson.

„Jegyezzétek meg az ügyészek és a bírók nevét. Jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc Varju László, valamint Fekete-Győr András ügyével összefüggésben.

Kocsis Máté úgy látja, a legsötétebb kommunista időket idézi Gyurcsány Ferenc mondata, halkan feltette a kérdést, hogy vajon mit írnának a baloldali médiafelületek, ha egyszer ő mondata ilyet.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató