2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Másodfokon is bűnösnek találta a bíróság Varju Lászlót az MTVA székházban történt dulakodás miatt

Garázdaság, testi sértés és választási csalás miatt másodfokon, jogerősen bűnösnek mondta ki Varju Lászlót, a DK országgyűlési képviselőjét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön. A politikus szerint a Fidesznek nem tetsző véleménye miatt állították bíróság elé.

Bűnösnek nyilvánították Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselőjét testi sértés bűntettében, fellebbezésnek helye nincs, a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság többi döntését helyben hagyta

– közölték.

Ez azt jelenti, hogy a testület elítélte Varjut garázdaság és a választás rendje elleni bűncselekmény miatt is. Ennek értelmében a baloldali képviselőnek 900 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie.

Varju László elmondta: semmilyen fajta bűncselekményt nem követett el, szándéka sem volt rá. Felidézte az ellenzéki képviselők MTVA-székház elleni fellépését, az akkor történt közéleti eseményeket, valamint a vele a székházban történteket.

Azt állította, hogy amikor a biztonsági őrök el akarták távolítani, ő csak ösztönszerűen védekezett, de kitért egyéb vélt sérelmeire is.

Szerinte azért került bíróság elé, mert a kormánypárti többségnek nem tetszik az ő politikai véleménye, és ez egy megfélemlítési folyamat része.

A mai tárgyalás előtt történt egy közjáték: az eseményre érkező Rónai Sándor azt kérdezte az őt Gyurcsány bíróságra gyakorolt nyomásáról kérdező Császár Attilától, hogy az M1 riportere szokott-e „gyerekek nadrágjában turkálni”. A riporter követelte a képviselőtől, hogy vonja vissza a kérdésbe burkolt vádaskodását, de Gyurcsány embere erre azt felelte: „nem tudom visszavonni”. Kollégánk azt is elmondta helyszíni tudósítónknak, hogy az EP-képviselő később azt mondta neki, hogy „hülye vagy!”

Mint arról beszámoltunk, a mai ítélethozatal előtt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kísérletet tett arra, hogy nyomást gyakoroljon a bíróságra. A bukott kormányfő azt üzente híveinek, hogy nem kell szégyenlősnek lenni, jegyezzék meg az ügyészek és a bírók nevét, mert jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.

Ez már az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) elnökének is sok volt. Senyei György és Szabó Péter levelet írt Gyurcsánynak, melyben kifejtették: ha egy eljárás résztvevői politikusok, az még nem jelenti azt, hogy léteznének politikai perek, hiszen Magyarországon az alaptörvény deklarálja az ügyfelek törvény előtti egyenlőségét.

Közleményük zárásaként visszautasították Gyurcsány fenyegetését, és azt írták, hogy a bírák és az ügyészek munkájukkal kapcsolatban kritizálhatók, de fenyegetésnek vagy annak sugalmazásának helye nincs.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató