2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon23°

Keményen isznak és drogoznak a magyar egyetemisták

Többet isznak, több drogot használnak, de kevesebbet dohányoznak az egyetemisták mind a középiskolás, mind a 18-34 éves korosztály átlagához képest – állapította meg egy friss reprezentatív felmérés, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói végeztek.

A fiatalok rizikómagatartását országos reprezentatív felmérésben térképezték fel a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói: 2022-ben 1385 egyetemi hallgatót kérdeztek meg fele-fele arányban lányokat és fiúkat, illetve fővárosiakat és vidékieket.

Az eredmények alapján az egyetemistáknál a dohányzás kevésbé elterjedt, mint az átlagnépességnél: a megkérdezettek 43,6 százaléka fogyasztott dohányterméket a megkérdezés előtti héten, 17,9 százalékuk napi rendszerességgel dohányzik.

A naponta dohányzó magyarok átlagos aránya 24,5 százalék volt 2019-ben a KSH adatai szerint.

Érdekesség, hogy az egyetemisták között még mindig a hagyományos cigaretta a népszerű; az e-cigarettát, illetve a hevített dohánytermékeket kevesebben kedvelik – áll a kutatásról szóló közleményben.

A diákok egyharmada heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a heti ivás a fiúknál kétszer elterjedtebb, mint a lányoknál, ugyanakkor a fogyasztásuk több mint kétszerese a középiskolások által megivott mennyiségnek. A megkérdezettek 94 százaléka fogyasztott alkoholt a megelőző egy évben, 27 százalékuk havonta nagy mennyiséget. Kiderült az is, ha az egyetemisták isznak,

akkor sokkal többet fogyasztanak, mint a felnőttek vagy a középiskolások: tisztaszeszre átszámítva több, mint kétszeresét a középiskolásoknál mért értékekhez képest.

A leggyakoribb ital a hallgatók körében a sör és a bor, a tömény nem dominál, és a középiskolásoktól eltérően jellemzően nem otthon, hanem kocsmákban, bárokban isznak. A budapesti és a természettudományi egyetemek hallgatói többször és többet isznak, mint a vidéki és a társadalomtudományokat oktató intézményeké.

Csaknem minden második egyetemista kipróbált már valamilyen drogot, a leggyakoribb a kannabisz (36,3 százalék), az orvosi recept nélkül bevett altató vagy nyugtató (14,3 százalék), valamint az Ectasy (8,2 százalék) használata. Több mint negyedük többszöri használó, és a fiúk, illetve a Budapesten tanulók érintettebbek. A kannabisz több mint 3,5-szer elterjedtebb az egyetemisták körében a 18-34 éves korosztályhoz képest, és több mint kétszer a 9-10. évfolyamos korosztályhoz képest.

Viszonylag elterjedtek még amfetaminok (6,6 százalék), az orvosi javaslatba beszedett altató, nyugtató (6,1 százalék), a gyógyszerre ivott alkohol (5 százalék), a varázsgomba (4,8 százalék), a kokain (4,4 százalék), a hangulatjavításra használt fájdalomcsillapító (4,3 százalék), a szintetikus kannabinoid (4,1 százalék) és az LSD (3,4 százalék) – a sor végén a heroin áll 0,2 százalék al.

Rizikófaktor a tanulmányok melletti munka: a jelenleg dolgozó egyetemisták nagyobb arányban próbáltak ki valamilyen drogot, mint akik nem dolgoznak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató