2024. április 14. - Tibor
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Putyin elkezdte mozgatni a nukleáris rakétáit

Moszkva felé tart a mobil indítóállásokra szerelt orosz nukleáris rakéták egy része. Bár elsőre nyugtalanságra adhat okot a mozgásuk, feltehetően a katonai felvonuláson vesznek részt.

Hivatalos közlés szerint a rakéták a május 9-i, moszkvai katonai felvonuláson vesznek részt – összegezte az Infostart. Feltehetően ezért mozgatják a különleges, 16x16-os járműveket.

UGYANAKKOR AZ OROSZ–UKRÁN HÁBORÚ MIATT MINDEN KORÁBBINÁL FOKOZOTTABB FIGYELEM HÁRUL A RAKÉTÁK MOZGÁSÁRA.

Az orosz közlés szerint a legújabb, Jarsz rakétarendszerekről van szó. Az orosz stratégiai rakétacsapatok parancsnoka azt nyilatkozta, a rendszer neve a „nukleáris elrettentő rakéta” kifejezés orosz nyelvű rövidítése. És ezekből több mint 136 darabot a már említett járművekre telepítettek. Az orosz adatok alapján a fegyver hatótávolsága

2000 ÉS 6000 KILOMÉTER KÖZÖTT VAN, ÉS EGYMÁSTÓL FÜGGETLEN CÉLRA IRÁNYÍTHATÓ ROBBANÓFEJJEL RENDELKEZIK.

A rakéták hagyományos és nukleáris robbanófejjel is felszerelhetők. Ez utóbbiak közül a nagyobb, 300–500 kilotonnás harci részekből 3–6 darabot, míg a kisebb, 150 kilotonnásokból 6–10 darabot képes hordozni egy-egy rakéta. Mint ismert, az orosz elnök az ukrajnai háború kitörésével szinte egy időben elrendelte az orosz nukleáris erők magasabb harckészültségbe helyezését is. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató