2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Titokzatos osztrák szál állhat a Partizán finanszírozása mögött

Mi lehet ez a rejtélyes osztrák szál, amelybe időről-időre belebukkan az ember a Partizán körül? Igaz Katalin az osztrák Raiffeisen bank egyik hazai vezetője adta az indulótőket Gulyáséknak, de érdekes módon a Partizánnal több szálon is összeérő, dollárbaloldal-főszereplő Datadatnak is van osztrák leányvállalata. Arról nem beszélve, hogy a Partizán indulásakor arról is pletykáltak, hogy a dolgozók, az alapítvány helyett egy osztrák cégnek számláztak. Micsoda véletlenek.


A Partizánt működtető szervezet, a Partizán Rendszerkritikus Tartalomelőállításért Alapítvány (röviden: Partizán Alapítvány) 2020-as beszámolója alapján a YouTube-csatornát Gulyás Mártonnak és társainak csekély 3 millió forintból sikerült összehozni. A hivatalos beszámolóban 0 forint személyi jellegű ráfordítás szerepelt, az alkalmazottak száma is nulla volt.

Persze ez nem hangzik túlságosan hihetően, különösen, hogy az első csoportképeken is közel 20-an szerepeltek. Ami elgondolkodtató pletyka, hogy a Partizán alapításakor az a hír járta, hogy Gulyásék alkalmazottjai egy osztrák cégnek számláznak, magyarán onnan kaphatták a fizetést és nem az alapítványtól.

Egy bírósági oldalon szereplő irat alapján a Partizán Alapítvány alapítója egy bizonyos Igaz Katalin, aki felügyelőbizottsági tag a Soros György amerikai milliárdos által támogatott Társaság a Szabadságjogokért-nál.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Igaz az osztrák Raiffeisen Bank magyarországi fióktelepének audit és felügyelőbizottsági tagja is egyszemélyben.

A bankárhölgy személye azért is lehet érdekes, mivel a Partizán Alapítvány alapítójaként ő szolgáltatta a kezdőtőkét az alapítvány elindulásához. Érdekes tehát, hogy egy osztrák bank hazai vezetője alapította azt az alapítványt, amelynek alkalmazottai a pletykák szerint kezdetekben épp egy osztrák cégnek számláztak. Bár azt nem tudjuk, hogy igazak-e ezek a pletykák, az azonban biztos, hogy a baloldali kampányfinanszírozási botrányában is tetten érhető az osztrák szál.

A 2022-es országgyűlési választási kampányban a magyarországi baloldalnak szánt külföldi pénzeket Action for Democracy (A4D) nevű amerikai szervezet gyűjtötte össze, amelyet Karácsony Gergely volt várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet.

A Nemzeti Információs Központ (NIK) 2023. június 26-án közzétett jelentése alapján a külföldi – amerikai és feltehetően svájci pénzek – közel fele, majdnem 1,9 milliárd forint került a DatAdat cégcsoporthoz. Ebből 1,4 milliárdot az Márki-ZayPéter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) utalt át a DatAdat-csoporthoz.

A magyar DatAdat-cégcsoport osztrák leányvállalattal is rendelkezik és érdekes módon épp az osztrák cégtől rendelte meg a szolgáltatásokat az MMM. A Nemzeti Információs Központ jelentése úgy fogalmaz: „tisztázatlan okokból az MMM az AD-tól kapott források jelentős részét nem a magyarországi DatAdat cégek számára, hanem a csoport Ausztriában bejegyzett vállalatának (DatAdat GmbH.) utalta tovább, és ettől a cégtől rendelt meg különböző marking és kampányszolgáltatásokat. A külföldi támogatás jelentős része tehát közvetve, Bécsből áramlott vissza a DatAdat-csoport magyar cégeihez”.

A nyilvánosságra hozott dokumentum szerint „az MMM fővállalkozója lényegében a DatAdat osztrák cége volt, amely alvállalkozóként adott ki megrendeléseket a tulajdonában/érdekkörében álló magyarországi vállalkozásoknak”. 

A jelentés alapján az osztrák DatAdat GmbH. az A4D-tőlkapott külföldi pénzeket főleg a magyar leányvállalatának, a DatAdat Professional Kft.-nek utalta át. A DatAdat GmbH. datad.at néven futó honlapján megjelenik Ficsor és Szigetvári is.

A dokumentumból kiderült, hogy az osztrák DatAdat GmbH.többségi tulajdonosa (80%) az Amerikában bejegyzett HigherGround Labs (HGL) kockázati befektetésekkel foglalkozó társaság. Ficsor részesedése a cégben mindössze 20%.

Átlátszó 2020 januári cikkére hivatkozva a Magyar Nemzet kiemelte a Gulyás Márton-féle Partizán egyik oldalát is, mint olyan oldal, amelynek az adatkezelését szintén a Datadatvégzi. A pestipartizan.eu nevű oldalról van szó, amely már nem elérhető.

2022 szeptemberében Gulyás Márton interjút adott a Telexnek. A beszélgetés egy adott ponton a fentebb hivatkozott Átlátszó-cikkére terelődött, amelynek lényege, hogy a Datadat cégcsoport és a Partizán között volt együttműködés, ennek keretén belül hozzáférhettek a Partizán követőinek adataihoz.

A DatAdattal való kooperáció Gulyás a következőt magyarázta: „köztünk volt egy együttműködés, volt egy chatbot a Partizánon, amit alapvetően az ő segítségükkel tudtunk használni, és amikor elindult a Partizán, akkor arról, hogy hogyan kell Facebook-hirdetéseket optimalizálni, hogyan kell jól megjeleníteni egy-egy posztot... hogyan kell a socialmédiában ezeket a lehetőségeket jól használni.”

Gulyás Márton tehát ugyanúgy megrendelő volt az osztrák leányvállalattal rendelkező Datadatnál, mint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Kilencvenkilenc Mozgalom, de nem csak ez köti össze a Partizánt a Datadattal. Ugyanaz a személy könyvel a Partizánnak, a DatAdatnak és az Ezalényeg.hu kiadójának.

2022. október 24-én arról írt a Magyar Nemzet, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói egy 300 fős borsodi kisfaluban, a Tokaj melletti Szegiben találtak rá DatAdat Professional Kft. könyvelésére. A helyszínen iratokat foglaltak le. Másnap arról tájékoztatott a lap, hogy a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselőinek – köztük Dobrev Klárának – kifizetőhelye is arra a címre van bejegyezve, ahol a nyomozók rátaláltak a baloldal kampányát lebonyolító DatAdatkönyvelésére.

Kiderült: Ugyanaz a Tóth Józsefné végzi a Datadat és Dobrev Klára könyvelését.

Október 26-én reggel pedig arról cikkeztek, hogy az Ezalényeg.hu balos propagandaportál kiadójának, az Oraculum 2020 Kft.-nek is Tóth Józsefné a könyvelője. Gulyás Márton előre menekült, és még aznap este bevallotta Facebook-oldalán, hogy az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el.

Gulyás a posztjában felelevenítette, hogy hogyan is került kapcsolatba a Gyurcsány-párt holdudvarába tartozó datadatos Tóth Józsefnével:

„amikor 2017-ben a Sándor Palota megdobálása miatt előállítottak és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem, tud segíteni, keressem bizalommal.

Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelő kérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet? Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk."

Mindezek alapján bárki felteheti magának azt a kérdést, hogy elképzelhetetlennek tartja-e, hogy az ugyanazon könyvelővel dolgozó, osztrák bank hazai bankára által alapított Partizán munkavállalói, a kezdetekben a DatAdat cégcsoport osztrák leányvállalatának számláztak? 

És mi ez a rengeteg osztrák kapcsolat a dollárbaloldal mögött?

(Tűzfalcsoport)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató