2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

Ipari kémkedéssel kapcsolatos ügybe keveredhetett a belga egészségügyi miniszter

A belga kormány belső vizsgálatot kezdeményezett a manipulált közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos vádak kivizsgálására. A vizsgálat eredménye a tárcavezető karrierjére is hatással lehet.

Egy belga egészségügyi tisztviselő tudtán kívül ipari kémkedéssel kapcsolatos botrányba keveredett – írta meg a Politico. Mint a brüsszeli lap tájékoztat: a tisztviselőt (akit jogi okokból nem neveztek meg) egy amszterdami ebédre csábítottak egy gyógyszeripari vezetőnek álcázott beépített ügynökkel való találkozóra. Az ügynök, akit a Black Cube nevű cég bérelt fel a Medista nevű orvosi logisztikai vállalat nevében, titokban lefilmezte a tisztviselőt, amint a belga kormány által korábban odaítélt, 48 millió euró értékű Covid-szerződésekről beszélget.

A botrányba Frank Vandenbroucke, az ország miniszterelnök-helyettese és egészségügyi minisztere is belekeveredhetett, ami – mint a cikkből kiderül – kérdéseket vet fel a tárcavezető minisztériuma által odaítélt szerződésekkel kapcsolatban.

Egy orvosi logisztikai vállalat, a Medista a Politico cikke szerint azt állítja, hogy igazságtalanul került hátrányba egyik versenytársával, a Moviantó vállalattal szemben, ezért bérelte fel a Black Cube-ot bizonyítékok gyűjtésére. Előbbi cég állítása szerint a videofelvételeken az egészségügyi tisztviselő a Movianto „támogatásával dicsekszik”.

A belga kormány belső vizsgálatot kezdeményezett az érintett közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatos vádak kivizsgálására.

A fentieken túl ráadásul a botrány egy politikailag igencsak érzékeny időszakban robbant ki az érintett tárcavezető és a belga kormány szempontjából, hiszen közelednek a választások Belgiumban és az Európai Parlamentben is. Az ügy pedig rávilágított a kormány előtt álló kihívásokra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szerződések kezelését illetően, valamint a közigazgatás sebezhetőségére és az intézményekbe vetett bizalommal kapcsolatos aggodalmakra is.

A belső vizsgálat eredménye a Politico szerint még várat magára, de az eset negatívan érintheti Frank Vandenbroucke politikai karrierjét, már csak azért is, mert a tárcavezetőt addig az Európai Unió egyik lehetséges következő egészségügyi főnökeként emlegették, noha kabinetje szerint nincsenek ilyen ambíciói.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató