2024. április 15. - Anasztázia, Tas
EUR : 391.76
USD : 367.13
Időjárás ikon27°16°

„Halál a zsidókra” - kiabálta a tinédzser, aki leszúrt egy zsidó férfit Zürichben

Az áldozat, egy 50-es éveiben járó ultraortodox férfi súlyosan megsérült a támadásban; a rendőrség szerint minden körülményt megvizsgálnak, nem zárták ki a rasszista támadást sem.

Egy tinédzser megkéselt és súlyosan megsebesített egy ultraortodox férfit szombat este Zürichben, aki állítólag „Halál minden zsidóra” kiáltozással követte el a támadást. A 15 éves támadót gyorsan letartóztatták a merénylet helyszínén – jelentette a svájci médiára hivatkozva a The Times of Israel.

A Svájci Zsidó Hitközségek Szövetsége a svájci médiának adott nyilatkozatában azt mondta, hogy „mélyen sokkolta” a támadás.

Megjegyezve, hogy

„nagyon ritkák a svájci zsidók elleni fizikai támadások”, a szervezet mindazonáltal hozzátette, hogy az ilyen incidensek egyre szaporodnak a világszerte szárnyaló antiszemitizmus közepette.

A késelés az Európa-szerte és azon túl erősödő antiszemitizmus hátterében történt, nagyrészt a gázai háborúval összefüggésben, amelyet a Hamász október 7-i támadása váltott ki, amelynek során terroristák ezrei rontottak be Izraelbe, megölve mintegy 1200 embert és elrabolva 253-at, többségében civileket iszonyatos atrocitások közepette - emlékeztet a The Times of Israel.

A francia nyelvű svájci Antiszemitizmus és Rágalmazás Elleni Hivatal (Cicad) a közelmúltban arról számolt be, hogy az antiszemita incidensek száma a francia ajkú Svájcban 2023-ban 68 százalékkal nőtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató