2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Kína kimondta: Oroszország nélkül nem lesz valódi tárgyalás az ukrán békéről

Oroszország bevonása és érdekeinek figyelembe vétele nélkül nincs miről beszélni.

Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes és Kína eurázsiai ügyekért felelős különleges képivselője, Li Hui kijelentették, hogy Moszkva részvétele nélkül nem lehet rendezni az ukrajnai háborút – írja a Reuters hírügynökség az orosz külügyminisztérium nyilatkozata alapján.  

A kínai megbízott az ukrajnai konfliktus politikai rendezését elősegítő második európai útja során találkozott Galuzinnal. Ezt követően Lengyelország, Ukrajna és Németország képviselőivel is tárgyalni fog.

„Nagyon mély és alapos tárgyalást folytattunk az ukrán válság témájában. (…) A felek kijelentették, hogy a politikai és diplomáciai rendezésről folytatott bármilyen megbeszélés Oroszország részvétele és Oroszország biztonsági érdekeinek figyelembe vétele nélkül nem elképzelhető „  

- közölte az orosz külügyminisztérium.

Kínai részről elhangzott, hogy Peking továbbra is folytatja erőfeszítéseit a béketárgyalások előmozdítására „a konszenzus kialalítása érdekében Oroszország, Ukrajna és más érintett felek között, valamint az ukrajnai válság végleges politikai rendezésének elősegítése érdekében”.

(Körkép)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató