2024. május 09. - Gergely
EUR : 389.63
USD : 362.62
Időjárás ikon21°13°

Ukrajna az európai fegyvergyártás központjává akar válni

A több mint két éve tartó orosz-ukrán háborúban a nyugati pénzügyi segítség nélkül Ukrajna nem lett volna képes a 2022. februárja óta elfoglalt területek 40 százalékának a visszafoglalására, sőt még az orosz előrenyomulás megakadályozása is kérdéses lett volna – jelezte elemzésében az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány.

A nyugati országok fegyverraktárai azonban kezdenek kimerülni, így előtérbe került a saját ukrán védelmi ipar fejlesztése.

Keleti szomszédunk elkötelezett a saját védelmi ipar fejlesztése mellett, az európai fegyvergyártás egyik központjává akar válni, a dróngyártás tekintetében pedig már most a világ élmezőnyébe tartozik – jelezte elemzésében az Oeconomus, kitérve az ukrán hadiipar múltjára és jelenére. 

A hanyatlásból hozták vissza a hadiipart

Évtizedes hanyatlás után éled újjá az ukrán hadipar, amelynek rohamos fejlesztéséhez három alappillért fogalmaztak meg – világított rá az Oeconomus, felsorolva ezeket a pilléreket:

- hazai gyártókapacitások kiépítése,

- tőkebevonzás érdekében vegyesvállalatok létrehozása,

- és külföldi partnerekkel innovációs együttműködések kötése.

Az elemzők szerint a saját védelmi ipar kiépítésével Ukrajna berendezkedhet az elhúzódó háború önerőből való folytatására.

Az elmúlt két évben az ukrán fegyveripar teljesítménye jelentős bővülésen ment keresztül. A stratégiai iparágak ukrán miniszterének, Olekszandr Kamisin tájékoztatója szerint 2023-ban az ukrán védelmi ipar kibocsátását sikerült megháromszorozni, előrejelzések szerint pedig idén hatszoros lehet a bővülés

– világítottak rá az elemzésben. Megjegyezték, hogy a saját ukrán hadipar kiépítése ugyanakkor fel is gyorsíthatja a pénzügyi támogatások elapadását, hiszen ezen hozzájárulások jelentős része megrendelések formájában a támogató országok hadiparába csurgott vissza.

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató