2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Klicsko ismét Zelenszkijt bírálta, amiért menesztette Zaluzsnijt

Volodimir Zelenszkij elnök hibázott, amikor menesztette Valerij Zaluzsnijt, az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokát – jelentette ki Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

Zelenszkij a múlt hónapban menesztette Zaluzsnijt, arra hivatkozva, hogy “stratégiaváltásra” van szükség. Zaluzsnij utódjává Olekszandr Szirszkij tábornokot nevezték ki.

“Nagy hiba volt őt eltávolítani. Olyan emberek köré kell egyesülnünk, akiknek a legnagyobb a támogatottsága – mint Zaluzsnijnak, akinek a felmérések szerint a legmagasabb a támogatottsága” – mondta Klicsko a La Repubblica olasz napilapnak adott, hétfőn megjelent interjúban.

“Két éven át sikeresen védte hazánkat a világ legnagyobb és legerősebb hadseregével szemben”

– mondta a profi bokszolóból lett liberális szellemiségű politikus, hozzátéve, hogy a közvélemény az ismert tábornokot a nemzet “legfontosabb védelmezőjének” tekinti.

Klicsko, aki a múltban “tekintélyelvűséggel” vádolta Zelenszkijt, úgy vélte, hogy az elnöknek “meg kellett volna magyaráznia, miért hozta meg a döntést, amely minden ukránt sokkolt”, mert “sokan zavartnak, kétségbeesettnek érezték magukat”. Hozzátette, hogy “a nagy hiba, amit ma sokan elkövetnek, hogy politikát játszanak”, tekintettel az Oroszországgal fennálló ellenségeskedésre.

Zaluzsnijnak tulajdonították Kijev védelmének vezetését a konfliktus korai szakaszában, valamint a sikeres hadműveleteket 2022 második felében.

Ő lett az ukrán háborús erőfeszítések egyik nyilvános arca otthon és külföldön, nem utolsósorban a nagy nyilvánosságot kapott interjúinak és a nyugati médiának írt esszéinek köszönhetően.

A tábornok rekordját később beárnyékolta a 2023-as sikertelen ellentámadás, amelynek során az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek, és sok nyugatról szállított harckocsit és egyéb felszerelést elvesztettek. Ennek ellenére Zaluzsnij továbbra is népszerű maradt, egy decemberi felmérés szerint több mint 80 százalékos volt a támogatottsága – magasabb, mint magának Zelenszkijnek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató