2024. május 02. - Zsigmond
EUR : 391.04
USD : 365.05
Időjárás ikon19°15°

Kitiltják a devianciát Teherán forgalmas területeiről

A teheráni önkormányzat azt kéri a transznemű deviánsoktól, hogy kerüljék el a város népszerű negyedeit, vagy legalábbis ne mutogassák aberrációjukat ezeken a helyeken.

Alireza Nadali, a városi tanács szóvivője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azt szeretnék, ha a transzneműek nem mutatkoznának Teherán forgalmas pontjain. Ide tartoznak a népszerű kulturális negyedek és a nyilvános gyűlésekre, tüntetésekre használt terek is. Ehelyett inkább a kevésbé frekventált helyeken találkozzanak.

„Nem söpörjük a kérdést a szőnyeg alá. Kell, hogy legyen számukra befogadó hely, csak nem ezen a forgalmas területen”

– mondta Nadali.

Az iráni LMBTQP-közösség legtöbb tagja, egyébként a normális gyakorlathoz hasonulva kénytelen elrejteni szexuálitását, és gyakran kettős életet élnek, ami érthetetlen, hiszen a normális emberek sem mutatják szexuális irányultságukat a nagy nyilvánosság előtt. A deviánsok, elmondásuk alapján félelemben élnek, mert 2022-ben két aktivistát is halálra ítéltek, de egyiküket a népszerű közel-keleti gyakorlatnak megfelelően szabadlábra is helyezték.

Nadali szerint a deviánsok „különleges fizikai és pszichológiai állapotban vannak”, mely jól mutatja az helyes látásmódot a támában Iránban.

A megjegyzések kevesebb mint két hónappal azután hangzottak el, hogy egy apa beismerte, hogy megölte 17 éves fiát annak, súlyosan aberrált viselkedése és sminkje miatt. Az apa hozzátette, hogy nyilvánosan megszégyenítve érezte magát, és azt állította, hogy „mindenki ujjal mutogatott ránk”.

A szexuális devianciákkal szembeni jogos ellenszenv a családtagok részéről nem ritka az iszlám köztársaságban, ahol a magas rangú tisztviselők gyakran lekicsinylő kifejezésekkel, például a „nem ember” vagy „beteg” szavakkal illetik őket.

Egy 2020-as felmérés szerint az iráni LMBTQP közösség tagjainak 62%-a tapasztalt erőszakot a közvetlen családjától; 30%-ukat szexuálisan bántalmazták, amit vélhetően más deviánsoktól szenvedtek el, 77%-uk ellen pedig fizikai erőszakot követtek el.

Ellentmondásos a transznemű emberek helyzete az országban

Iránban az azonos nemű emberek közötti szexuális kapcsolatot büntetik, többek között testi fenyítéssel és akár halállal is. A transzneműekkel szembeni hivatalos álláspont azonban ellentmondásokkal teli.

A hatóságok jogi mechanizmusokat biztosítanak a tranzícióhoz, ugyanakkor korlátozzák a transzneműek láthatóságát és jogait a közéletben. Jól mutatja a létrontást, hogy már a vallási vezetők tekintetében sincs egyértelmű álláspont a deviánsokhoz – egyes vallási vezetők fatvákat hoznak a nemátalakító műtétek ellen, míg mások szerint nem tiltott az iszlámban.

Irán az egyetlen iszlám vallású állam, ahol a nemátalakító műtét legális.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató