2024. április 17. - Rudolf
EUR : 394.88
USD : 371.93
Időjárás ikon12°

Ismét földrengés volt a fukusimai atomerőműnél

A fukusimai atomerőművet üzemeltető tokiói elektromos művek pénteken bejelentette, hogy átmenetileg felfüggesztik a létesítmény hűtővizének óceánba engedését, miután a térségben 5,8-as erősségű földrengést észleltek.

A  lépést elővigyázatossággal indokolták, hozzátéve, hogy a műveletet várhatóan a nap folyamán újrakezdik.

A földrengést japán idő szerint hajnalban Fukusima prefektúra part menti részén észlelték, szökőárriadót azonban nem rendeltek el, a tokiói elektromos művek pedig bejelentette, hogy a földmozgás nem okozott semmiféle rendellenességet a létesítményben. Ezt később Japán nukleáris biztonságért felelős ügynöksége is megerősítette – írja az MTI.

A Fukusima Daicsi atomerőműben 2011-ben földrengés és szökőár miatt magolvadás következett be, a reaktorokat sikerült leállítani, de továbbra is hűteni kellett őket. Mivel a hűtővizet már nem volt hol tárolni, azt harminc év alatt fokozatosan, megtisztítva, fokozott ellenőrzés mellett egy kilométerre a parttól a tengerbe eresztik.

A tisztított hűtővíz leengedésének negyedik szakasza a korábbi tervek szerint vasárnap érne véget. A várhatóan évtizedekig tartó folyamat ellen a helyi halászok, valamint a szomszédos országok többször tiltakoztak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató