2024. május 13. - Imola, Szervác
EUR : 387.78
USD : 359.69
Időjárás ikon20°11°

A voksok 88%-val nyert Vlagyimir Putyin

A voksok csaknem 88 százalékát begyűjtötte. 

Az Összorosz Közvéleménykutató Központ előzetes adatai szerint az elnök a voksok 87,97 százékát szerezte meg.

Volodimir Zelenszkij volt az egyik első, aki kommentálta az előzetes adatokat, mondván, az egész egy választási cirkusz volt. A Fehér Ház közleményében pedig azt írta, az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem tisztességes, korrekt. 

Az elnökválasztás helyi idő szerint este 9-kor (magyar idő szerint este 7-kor) zárult Oroszország legnyugatibb részén, Kalinyingrádban. Persze eltérően például a magyar voksolástól ez nem egy napig tartott, hanem három napig lehetett szavazni, március 15-én, 16-án és 17-én az ország 11 időzónájában. Az urnazárás előtti utolsó adat viszont rendkívül magas részvételt mutatott.

Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) bejelentése szerint meghaladta a 70 százalékot.

Hat éve 67,54, 2012-ben 65,34, 2008-ban 69,81, 2004-ben 64,3, 2000-ben 68,7, 1996-ben pedig  az első fordulóban 69,8, a másodikban pedig 69,4 százalékos volt a részvétel.

A CIK elnöke, Ella Pamfilova ezt azzal magyarázta, hogy az elnökválasztás most először három napig tartott, a szavazó személyre szóló tájékoztatást kapott és a voksolás új formái jelentek meg, az elektronikus távszavazástól a tetszőleges szavazóhelyen történő mobilvoksolás lehetőségéig. 

A CIK adatai szerint vasárnap 15 óráig 5 millió ember szavazott Moszkvában, közülük 3,5 millióan online, Vlagyimir Putyin is online adta le a szavazatát még pénteken.

Előtte nap viszont összeomlottak  a kormánypárt, az Egységes Oroszország szerverei, mert túlterheléses támadás érte őket, a hatóságok az ukránokat sejtik a háttérben.

A Putyin mellett másik három jelölt három parlamenti, rendszeren belüli ellenzéki párt jelöltje volt:

- Nyikolaj Haritonov (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja),
- Vlagyiszlav Davankov (Új Emberek) és
- Leonyid Szluckij (Oroszország Liberális-Demokrata Pártja).

A voksolás három napja alatt sorra érkeztek hírek, hogy attrocitások történtek. Ma délelőtt egy férfi két Molotov-koktélt dobott a Kisinyovban, Moldova fővárosában található orosz nagykövetség udvarára, senki sem sérült meg, a férfit őrizetbe vették. Szentpéterváron is őrizetbe vettek egy fiatal nőt, aki Molotov-koktélt dobott egy szavazóhelyiség bejáratára, Moszkvában egy másikat, aki folyadékot öntött a szavazóurnába.

Szluckij és Davankov számára ez volt az első elnökválasztás politikai pályafutásuk során, Haritonov számára a második, Putyin számára pedig az ötödik.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató