2024. április 21. - Konrád
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Karácsony Vitézy indulásáról: A Fidesznek így két jelöltje lesz

A főpolgármester-választás érdekessége, hogy végül nem egy fideszes lesz, hanem kettő, én ugyanis Vitézy Dávidot a Fidesz jelöltjének tartom – reagált Karácsony Gergely főpolgármester

Vitézy Dávid keddi bejelentésére, miszerint indul a főpolgármesterségért. „A szavak hitelességét tettek adják. Ha valaki egész életében a Fidesz politikai közösségéhez tartozott, az hirtelen nem lesz ellenzéki. Vitézy Dávid ennek a kormánynak államtitkára, a kormánypártnak több mint 12 évig a politikusa volt” – indokolta, miért tartja a fideszesnek a legújabb kihívóját.

Egy korábbi felmérés szerint Vitézy népszerűsége 23 százalék, Karácsonyé 37 százalék, de a Republikon „ennél is nagyobb előnyt mutatott az én oldalamon”, de ő egykori közvélemény-kutatóként nagyon mértékletesen kezeli ezeket az eredményeket, „nyilván a választópolgárok döntenek”. A kérdésre, hogy kinek milyenek az esélyei, azt mondta: ha mind a két „fideszes” jelölt talpon marad, akkor az egy érdekes verseny lesz, hogy a két volt államtitkár közül ki lesz a második és ki harmadik.

De szerinte végül Vitézy lesz a Fidesz jelöltje, nem hiszi, hogy Szentkirályi végig fogja csinálni a kampányt, „a Fideszről pontosan lehet tudni, hogy azért rakják le a táblára a politikusnőket, hogy aztán le lehessen szedni őket, szerintem kormányszóvivő asszony jövője is nagyjából így néz ki”.Vitézy Dávidról azt mondta, hogy szakmailag elismeri, de mivel egy politikai posztról van szó, politikusként kell tekinteni rá, „közöttünk politikai viták lesznek”. Ennek a városnak az összes politikai természetű problémáját „az a kormánypolitika okozza elsősorban, amit ő egész életében képviselt és szolgált”. Hogy kitől vehet el szavazatokat, arra azt mondta, hogy szerinte egy fideszes a fideszesekhez tud eljutni, „nekem az a dolgom, hogy azt a politikát, amit következetesen viszek tíz éve, és nem tegnap óta, és azokat az eredményeket, amiket öt év alatt elértem, elmondjam”.

Karácsony arról is beszélt, hogy „óriási indulat van” az Európai Zöld Pártban, amely „az Európai Parlamentben az Orbán-kormány legerősebb ellenfele” amiatt, hogy az egyik tagszervezete, az LMP egy volt fideszes államtitkárt indít, támogat. Hogy Vitézy nem nevezte meg az LMP-t mint jelölőjét, Karácsony szerint azt jelenti, hogy „pontosan tudja, mennyire kínos, hogy az LMP jelöltje lesz”. Arra a kérdésre, hogy milyen hatással lesz az ellenzéki összefogásra, ha mégis az LMP jelöli majd, Karácsony azt mondta: az LMP a létét is az ellenzéki összefogásnak köszönheti, „a frakcióját annak, hogy kaptak a DK-tól egy mandátumot”.

Szívesen részt venne egy főpolgármester-jelölti vitában, de csak akkor, ha azon mindenki részt vesz, aki indul a választáson. Erről a témáról megismételte: arra számít, hogy végül a Fidesz jelöltje is lesz Vitézy, aki „nagyon kínos kérdéseket fog tőlem kapni, hogy mi az, amit nem csinált Budapest érdekében”, példaként említve azt a 250 milliárdot, amit szerinte a magyar kormány elvont a fővárostól.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató