2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Készüljünk a háborúra! – üzeni az Európai Tanács elnöke

Az EU-nak újra kell gondolnia katonai stratégiáját, és drasztikusan fel kell gyorsítania védelmi termelését annak érdekében, hogy segítse Ukrajnát az Oroszországgal fennálló konfliktusban – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn. Felhívását akkor tette, amikor Kijev egyre gyakrabban figyelmeztet a lőszerhiányra.

“Oroszország komoly katonai fenyegetést jelent európai kontinensünkre és a globális biztonságra. Ha nem adunk megfelelő uniós választ, és nem adunk Ukrajnának elegendő támogatást Oroszország megállításához, mi leszünk a következők” – írta Michel a La Libre Belgique című napilapban és az Euractiv hírportálon megjelent véleménycikkében.

Az uniós vezető úgy érvelt, hogy “Európa évtizedeken át nem fektetett be kellőképpen a biztonságunkba és védelmünkbe”, és most sürgősen szükség van “a stratégiai biztonsági gondolkodásmód irányába történő radikális és visszafordíthatatlan gondolkodásmódváltásra”.

Fel kell tehát készülnünk a védelemre, és át kell állnunk a hadigazdaság üzemmódjára. Itt az ideje, hogy felelősséget vállaljunk biztonságunkért. Nem számíthatunk többé másokra, és nem lehetünk kiszolgáltatva a választási ciklusoknak sem az Egyesült Államokban, sem máshol.

Az unió védelmi termelése a konfliktus 2022. februári kezdete óta 50%-kal nőtt – mondta Michel, hozzátéve, hogy az EU “a jövő év végére megduplázza a lőszergyártást, és évente több mint 2 millió lövedéket fog előállítani”.

Az EU küszködik azzal, hogy elegendő fegyvert és lőszert szerezzen be Kijev szükségleteihez, mivel ukrán és nemzetközi politikusok és szakértők, valamint a harctér katonái a hiányt okolják a területveszteségekért. A szállítmányokat tovább késleltette, hogy Joe Biden amerikai elnök 61 milliárd dolláros segélycsomagja a demokraták és a republikánusok közötti politikai belharcok miatt elakadt a kongresszusban. A törvényjavaslat továbbra is megrekedt néhány republikánus törvényhozó ellenállása miatt.

A New York Times szerint különösen súlyos a helyzet a nyugati légvédelmi rendszerek szállítása terén. A lap idézett egy február eleji hivatalos amerikai értékelést, amely szerint utánpótlás nélkül Ukrajna légvédelme csak 2024 márciusáig működhet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újfent további szállításokért könyörgött, februárban arra figyelmeztetve, hogy a “mesterséges fegyverhiány” csak Oroszországot segíti.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató