2024. április 28. - Valéria
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

Gyurcsány Ferenc tizenöt éve ezen a napon jelentette be lemondását

A bukott kormányfőnek és a baloldali MSZP-SZDSZ kormánynak 2006-ban már nem volt társadalmi támogatottsága. Gyurcsány 2009-ben ugyan lemondott, de nem kellett sokat várni arra, hogy visszatérjen.

Ezen a napon mondott le tizenöt éve, több mint 1600 nap után a miniszterelnökségről Gyurcsány Ferenc az MSZP tisztújító kongresszusán. 

Azt hallom, azt üzenik nekem, hogy a változásokhoz szükséges összefogásnak, a változáshoz szükséges stabil kormánytöbbségnek és az ellenzék józan magatartásának én vagyok az akadálya. Remélem, hogy így van, mert ha igen, akkor én most ezt az akadályt megszüntetem

– fogalmazott beszédében 2009. március 21-én. Gyurcsány április 14-ig maradt kormányfő, amikor az Országgyűlés kollektív bizalmatlansági indítvány útján – a baloldali többségnek köszönhetően – Bajnai Gordont választotta miniszterelnökké. Gyurcsány nem csak az MSZP-SZDSZ kormány vezetéséről mondott le, de 2009 március 28-án az MSZP pártelnökséget is feladta, utódja Lendvai Ildikó lett.

Gyurcsány Ferenc 2004-ben – a kormányzati ciklus közepén – váltotta miniszterelnökként Medgyessy Pétert. A 2006-os választásokon ismét az MSZP-SZDSZ koalíció alapíthatott kormányt, így Gyurcsány volt az első a rendszerváltást követően, aki két egymást követő parlamenti ciklusban is miniszterelnök volt. 

Gyurcsány politikai zuhanórepülését a 2006 szeptemberében kiszivárgott, egy hónappal a 2006-os voksolás után elmondott őszödi beszéde indította. A beszéd nyilvánosságra kerülése után folyamatossá váltak a tüntetések, Gyurcsány szinte azonnal a legnépszerűtlenebb politikussá vált. 

Lemondását nemcsak az akkori, jobboldali ellenzék követelte, hanem a magyarok túlnyomó többsége sem akarta tovább az ország élén látni a baloldali kormányfőt.

Gyurcsány 2009-es pártelnöki lemondását követően egyre keményebb kritikákat fogalmazott meg az MSZP-vel szemben. A Demokratikus Koalíciót 2010-ben az MSZP-n belüli platformként alapította. A DK 2011-ben alakult önálló párttá, Gyurcsány tíz másik képviselőtársával együtt ekkor lépett ki az MSZP-ből.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató