2024. április 27. - Zita
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon19°

A brit élsportolók ellenzik a transznemű nőket a versenyeken

A BBC kutatásában válaszadó brit élsportolónők túlnyomó többsége nem látna szívesen transgender indulót a versenykategóriájában. A brit közszolgálati médiumnak csupán 10 százalékuk helyeselte a férfiakból átoperált nők, azaz transznemű nők részvételét a női versenyszámokban. A nyilatkozók közt transznők és olimpikonok is voltak.

Míg 104 brit élsportolónő azt mondta, hogy kényelmetlenül vagy nagyon kényelmetlenül érzi magát, addig csak 11 válaszolta azt, hogy jól vagy nagyon jól érzi magát azzal kapcsolatban, hogy a sportágában transznemű nők versenyezhetnek. Arról pedig, hogy mit éreznének, ha nyilvánosan beszélnének a témáról, 96 válaszolta azt, hogy kényelmetlenül vagy nagyon kényelmetlenül, a brit közszolgálati médium kutatásában, amelyben 28 sportág 615, 16 évnél idősebb élsportolóját kereste meg. Közülük 143-an válaszoltak, közük olimpikonok és "transznők" is.

Bár a kutatás nem reprezentatív, az mégis beszédes, hogy a válaszadók 90 százaléka ellenezte, hogy transznemű nők is részt vehessenek a női kategóriák versenyein.

Többen ártalmasnak jellemezték és tisztességtelen feltételek megteremtéséről beszéltek azzal kapcsolatban, ha a férfiakból átoperált nőket is beengedik a nőnek születettek versenyszámaiba. Az ellenzők úgy vélik, hogy ez olyan, mintha visszamennénk az időben és a nőknek újból hátrányból kellene indulniuk.

A kutatás résztvevőinek véleménye lényegében arról oszlott meg, hogy a transznemű nők versenyezhetnek-e női kategóriákban tisztességtelen előny nélkül. Azaz arról, hogy a transznemű nők élveznek-e fizikai teljesítménybeli előnyt amiatt, hogy eredetileg férfinak születtek. Azoknak a férfiaknak, akik nővé nyilváníttatták magukat és női versenysportra adták a fejüket, tesztoszteroncsökkentőt kell szedniük. Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy külső beavatkozással mennyire képesek tompítani a férfias fizikai adottságokat.

Az első brit sportszervezet a British Triathlon volt, amely 2022-ben egy új, nyílt kategóriában lehetővé tette a transznemű sportolók versenyzését.

Az elmúlt években mégis számos sportág vezetője az aggodalmaskodókra hallgatva inkább megtiltotta a transznemű nők élsportban történő versenyzését.

Így van ezzel a British Cycling, a Rugby Football Union és a UK Athletics brit sporttestület is, valamint számos nemzetközi szervezet is. A World Athletics, a World Aquatics, a World Rugby és az International Cricket Council azon testületek közé tartoznak, amelyek szintúgy megtiltották a transzsportolóknak, hogy női kategóriában versenyezzenek nemzetközi eseményeken.

A 2021-es népszámlálási adatok szerint Anglia és Wales lakosságának 0,1 százaléka vallotta magát transznemű nőnek és ugyanennyi transznemű férfinak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató