2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Dagad az óbudai korrupciós botrány, az MSZP milliókat kaszált a DK és a gyanúba keveredett cég bizniszén

Bár a Kétfarkú Kutyapárt magát viccpártnak állította be a karrierjük hajnalán, úgy tűnik belejöttek a politikai csatározásba. Az oldalukon ugyanis megjelent egy cikk, amiben leleplezik az óbudai MSZP és az önkormányzat közötti turpisságot, amelyből kiderül, hogy egy, a szocikhoz köthető cég– melyet a 2019-es önkormányzati választások után alapítottak és már kaptak is egyből megbízásokat a DK-s vezetésű helyhatóságtól– csúnyán túláraztak három kerületi táblát. Konkrétan milliókért helyezték ki ezeket. 

2019-2023 között egy uniós pályázat keretein belül a III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztését hajtották végre. A több mint 400 millió forintos keretösszegű beruházás érintette az Aquincum Múzeum előtti sétányt és a Nagyszombat utcai katonai amfiteátrumot is. Ezeken felül, a polgármesteri hivatal közelében, a Kórház utcában is történt egy kisebb fejlesztés. A projekt részeként információs táblákat helyeztek ki, három darab készült el, két helyszínen -írja a Kétfarkú Kutyapárt kiemelve, hogy az óbudai korrupciógyanús botrány után ők is kutakodni kezdtek és kiderítették, hogy az RF Production Hungary Kft. kötött szerződést az óbudai önkormányzattal a táblák legyártására, ami Czeglédy Gergő MSZP-s alpolgármester aláírásával van ellátva.

A szerződésből kiderül, hogy a három tábla együttesen nettó 8 961 171 Ft, bruttó 11 380 687 forintba került az uniós adófizetőknek.

A táblákat szemügyre véve a túlárazottság nyilvánvaló: 3+1 db, fémszerkezetes, hegesztett, matricázott ütésálló üvegfelület telepítéssel együtt ma sem kerülne ilyen sokba, nemhogy 2020-ban, a nagy inflációs évek előtt -hívták fel a figyelmet. A Kutyapárt szakértője szerint

háromszoros-négyszeres költséget számlázhattak ki a valódi költségek helyett. A cég a szerződés aláírásakor csak pár hónapja létezett, és három embert alkalmaztak, ez a szám négyre növekedett 2021 során, amikor a szóban forgó táblákat leszállították.

GYORSAN NÖVEKVŐ CÉG, AMELY AZ ÖNKORMÁNYZAT KEGYELTJE LETT

Az RF Production Hungary Kft-t Dr. Fischer László Pál és Deák Róbert alapította 2019. október 29-én, a dátum azért fontos, mert az önkormányzati választásokat október 13-án tartották. A cég már 2019-ben kapott megbízásokat az önkormányzattól, az üzlet viszont a következő évben indult csak be: a reklámügynöki tevékenységgel foglalkozó cég 2020-ban már 142 millió forint nettó árbevételt termelt, amely összeg jó része a III. kerületi önkormányzat kisebb-nagyobb megrendeléseiből, például a szóban forgó három tábla legyártásából és telepítéséből jött össze.

Másik nagy üzletük 2020-ban a hagyományos évenkénti önkormányzati muskátlivásárhoz a muskátli beszerzése volt, bruttó 11 475 720 forintért, az elérhető számlák és szerződések szerint számos, pár milliós szerződést kaptak. Tehát a cég alig pár hónapos korában, két-három alkalmazottal tízmilliós szerződéseket kötött az önkormányzattal -fejtették meg.

ÖSSZEFONÓDÁSOK

Az oknyomozó írásból kiderült, hogy Fischer László és Deák Róbert több cége kapott hasonló megrendeléseket az önkormányzattól, milliós tételekben. Deák másik cége, az Input Consulting például alvállalkozóként dolgozott az Óbuda Újságot nyomtató és terjesztő Key Price Kft-nek, aminek a szerződését meghíusulásra hivatkozva 2022-ben felmondta az önkormányzat. A Key Price Kft-t az a Patek Gábor képviselte, akiről az Anonymus-videókból kiderült, hogy egyebek mellett pénzt oszt vissza harmadik kerületi és kispesti önkormányzati megbízásokból. Patek Gábor a Magyar Szocialista Párt háttérembereként például Karácsony Gergely 99 Mozgalmának is intézett kedvezményes plakáthelyeket.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató