2024. május 24. - Eliza, Eszter
EUR : 387.34
USD : 357.36
Időjárás ikon21°16°

Két ügyvéd készpénzben vett fel mintegy másfél milliárd forintot a Lánchíd felújításakor

„A Budapest Főváros Önkormányzata által az Európai Beruházási Banktól felvett hitelből finanszírozott Széchenyi Lánchíd felújításának ellenőrzése során feltárt pénzmozgásokról” – ezzel a címmel tett közzé részjelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), amelyben több pénzmozgásról is beszámoltak.

A vizsgálat módszere adatbekérésen alapuló elemzés volt, amelynek keretében – a hitelfelvevő Budapest Főváros Önkormányzata, a megvalósító Budapesti Közlekedési Központ Zrt. és a fővállalkozó A-Híd Építő Zrt. mellett – a hivatal adatszolgáltatást kért a lebonyolítói és műszaki ellenőri feladatokat ellátó Budapest Közút Zrt.-től, valamint a kivitelezésben alvállalkozóként vagy al-alvállalkozóként résztvevő további 37 gazdasági társaságtól.

A fentiek mellett a hivatal – a lefolytatott, illetve folyamatban lévő hatósági eljárásokkal kapcsolatban – megkereste a Közbeszerzési Hatóságot, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, továbbá helyszíni egyeztetésre került sor a beruházás tervezőjével.

Az előzmények

A Kehi a vizsgálat előzményeit is összefoglalta, eszerint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. – a Budapest Főváros Önkormányzatával kötött megvalósítási megállapodás alapján tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a „Széchenyi Lánchíd felújításának kivitelezési munkái” tárgyában.

A részvételre jelentkező szervezetek valamennyien érintettek voltak abban a 2016-ban összejátszás gyanúja miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban, amely az M4-es autópálya építése kapcsán indult, és ahol a túlárazás gyanúja is felmerült

– mutatott rá a Kehi.

A közbeszerzési eljárás eredményeként a BKK 2021. február 2-án az A-Híd Építő Zrt.-vel kötött fővállalkozási szerződést. A fővállalkozási szerződésben kikötött vállalkozási díj tartalékkeret nélkül nettó 18 721 210 427 forint volt, ami közel két és félszerese volt a Lánchíd-felújítás 2018-ban becsült költségének. A felek a fővállalkozási szerződést két alkalommal módosították, amelyek eredményeként a vállalkozási díj utóbb nettó 18 742 591 093 forintra növekedett.

Az A-Híd Építő Zrt. a beruházást 2023. május 15-én készre jelentette, majd annak műszaki átadás-átvétele 2023. július 13-án befejeződött. A BKK a Széchenyi Lánchíd felújításával összefüggésben – az időközben megrendelt pótmunkákkal együtt – összesen nettó 19 328 775 252 forintot fizetett ki az A-Híd Építő Zrt. részére, a vállalkozási díjról kiállított részszámlákat a BKK Budapest Főváros Önkormányzata részére továbbszámlázta, a vállalkozási díj végső forrásaként a Budapest Főváros Önkormányzata által az Európai Beruházási Banktól felvett hitel szolgált – áll a jelentésben.

Másfél milliárd forint került átutalásra

A jelentés megállapításai szerint „a hivatal a fővállalkozási szerződés megkötésének időpontjától (2021. február 2.) kezdődően lekérte az A-Híd Zrt. kifizetési adatait, amelynek eredményeként megállapította, hogy 1 330 119 759 forint átutalás történt a Sunstrike Hungary Kft. részére, amely cég ügyleteivel kapcsolatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást folytat”. 

A megismert adatok alapján azonban látszott, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 forint összegben. Megállapítható, hogy mindösszesen 1 545 064 719 forint került átutalásra

– részletezi a jelentés.

A Kehi jelezte azt is, hogy „a Sunstrike Hungary Kft. a bevételeiből összesen 1 509 716 000 forint összeget utalt tovább két ügyvéd részére, akik közül egy vele azonos épületben rendelkezett irodával. Az átutalt összegből – a tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon – 1 343 174 000 forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek. Az utalások és a készpénzfelvételek sorrendje, illetve a beruházóhoz érkező kifizetések között időbeli összefüggés fedezhető fel.

A Lánchíd felújítása után Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok főpolgármester-jelöltje vizsgálóbizottság felállítását sürgette. 

 

(Index)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató