2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Több magyar állampolgár jelentkezett az izraeli nagykövetségen az éjszaka folyamán

Szijjártó Péter tett bejelentést Facebook-oldalán.

Az éjszaka sajnos kifejezetten aggodalomra okot adó híreket kaptunk a Közel-Keletről, Irán ugyanis drónokkal és rakétákkal egy súlyos támadást intézett Izrael ellen – kezdte a helyzetelemzést Szijjártó Péter magyar külügyminiszter.

Ez egy olyan támadás, amely minden eddiginél sokkal nagyobb eszkalációs kockázattal jár a Közel-Keleten, egy olyan támadás, amely adott esetben a globális biztonságot is veszélyeztetheti – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Nem véletlen, hogy a közel-keleti konfliktus elmúlt hónapjai során a nemzetközi közösség Magyarországgal a soraiban folyamatosan az eszkaláció elkerülésére és a felelősségteljes viselkedés fontosságára hívta fel a figyelmet

– emelte ki. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy „egy olyan rakéta- és dróntámadásra került sor Izraellel szemben, amely támadás minden eddiginél súlyosabb eszkalációs kockázatot hozott a közel-keleti konfliktus során”. Magyarország határozottan elítéli az Izrael ellen indított támadást, kiállunk Izrael mellett ebben az esetben is – erősítette meg.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet, hogy a magyar nagykövetségek a térségben huszonnégy órás szolgálatot teljesítenek, hasonlóan az izraeli, az iráni, a szíriai, a jordániai, a libanoni képviseleteink is. 

Szeretném elmondani önöknek, hogy Izraelben huszonnégy magyar állampolgár lépett kapcsolatba a nagykövetségünkkel az éjszaka folyamán.

Szerencsére valamennyien jól vannak, sőt a jelenlegi információink szerint az Izraelben élő kettős magyar állampolgársággal is rendelkező állampolgárok és az ideiglenesen ott tartózkodók, turisták vagy üzleti, oktatási céllal kiutazott magyar állampolgárok közül senki sem volt érintettje az éjszakai támadásnak – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, „hogy aki Izraelbe vagy Izraelből szeretne repülni, mindenképpen az adott légitársaságnál, ahol jegyét megváltotta, alaposan informálódjon”. 

Iránban jelenleg 74 magyar állampolgárról tudnak, közülük egy magyar család jelezte, hogy el kívánják hagyni az országot. Jordániában két magyar állampolgár jelentkezett az ügyeleti telefonszámokon, ők is szerencsére biztonságban vannak.

Összességében tehát minden olyan magyar állampolgárral kapcsolatban vagyunk, akiről tudjuk, hogy az adott térségben tartózkodik – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató