2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Több mint 300 drón és rakéta indult Izrael ellen

Szombat éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael ellen, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. A támadások ezzel együtt okoztak kárt és legalább egy személyi sérülést. Irán kora reggel közölte, hogy a támadás véget ért, és megpróbálta eltántorítani Izraelt egy válaszcsapástól.

Daniel Hagari szóvivő televíziós bejelentkezésében közölte, hogy Irán egytucatnyi, pilóta nélküli, úgynevezett öngyilkos drónt küldött Izrael légtere felé.

A Hezbollah és a Forradalmi Gárda is bejelentette, hogy műveletet indított Izrael ellen. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök összehívta a háborús kabinetet. Az érkező drónokról, rakétáról azóta több videó is napvilágot látott már.

Már hajnalban érkeztek adatok arról, hogy hány eszközzel támadhatta meg Irán Izraelt. A CNN az izraeli hadsereg közlésére hivatkozva még azt írta, hogy több mint 200 drónt és rakétát indított útjára Irán.

Ennél azonban frissebb adat is érkezett azóta:  a The New York Times-szal két izraeli tisztviselő közölte:

185 drónt, 110 ballisztikus rakétát, 36 cirkálórakétát lőtt ki Irán Izrael ellen.

A tisztviselők azt is hozzátették, hogy a legtöbbet valóban Irán területéről indították, de a drónok és cirkálórakéták egy kis része Irakból és Jemenből érkezett.

Daniel Hagari szóvivő még éjjel közölte, hogy ezeket légvédelmi rendszerek és vadászgépek segítségével semlegesítették. Mind mondta, a repülőik még mindig az égen vannak, és készen állnak bármilyen, Izrael elleni támadásra. 

Ami a következményeket illeti, eddig azt lehet tudni, hogy egy izraeli katonai bázisban kisebb károk keletkeztek – még az éjjel. Daniel Hagari szerint a legtöbb rakétát még izraeli területen kívül elfogták a nagy hatótávolságú Arrow légvédelmi rendszer segítségével.

Személyi sérülésekkel kapcsolatban eddig csak egy 7 éves kislányról érkezett jelentés, aki Negevben sérült meg egy támadóeszköz (vagyis drón vagy rakéta) elfogásakor, a lezuhanó repeszek következtében. A gyermekről annyit lehet tudni, hogy súlyos állapotban van.

Ezzel együtt a támadóeszközök többségét még idő előtt ártalmatlanította az izraeli hadsereg.

Michael Singh biztonságpolitikai szakértő, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának korábbi tagja azt mondta, hogy a támadásoknak viszonylag kis hatása volt, és hogy ez egy „lassú, alaposan megfigyelt, és végül sikertelen megtorlás volt” Irán részéről.

Irán az ENSZ Alapokmányának jogos önvédelemről rendelkező 51-es cikkelyével élt, ennek keretében mért csapást Izrael területére

- közölte a teheráni külügyminisztérium a Telegram-oldalán vasárnapra virradóra.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság fegyveres erői az önvédelemhez fűződő - az ENSZ Alapokmányának 51-es cikkelye szerinti - elidegeníthetetlen joggal élve, válaszul az ismételt katonai agresszióra (...) egy sor csapást mértek Izrael katonai bázisaira” - írta az iráni külügyi tárca.

Az állásfoglalás szerint Irán „szükség esetén habozás nélkül további védelmi intézkedéseket fog tenni saját törvényes érdekei védelmében bármilyen agresszív katonai cselekménnyel, illetve erő törvénytelen alkalmazásával szemben”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató