2024. április 29. - Péter
EUR : 392.91
USD : 365.8
Időjárás ikon24°13°

Fico: Szlovákia ellenezni fogja Ukrajna NATO-csatlakozását

Szlovákia ellenezni fogja Ukrajna NATO-csatlakozását – mondta Robert Fico miniszterelnök a sajtótájékoztatóján, amelyről a TASZSZ hírügynökség számolt be.

“Ukrajna azt mondhatja: ‘Mi be akarunk lépni a NATO-ba’. Ez az ő szabadon meghozott döntésük lesz. Mi azt mondjuk, hogy nem fogjuk ratifikálni a parlamentben, mert Szlovákiának semleges Ukrajnára van szüksége.

Szlovákia érdekei veszélybe kerülnek, ha Ukrajna NATO-taggá válik”

– mondta Fico.

Eközben Szlovákia támogatja Ukrajna EU-ba való felvételének gondolatát. Fico amellett érvelt, hogy Brüsszel és Kijev között minél előbb tárgyalások kezdődjenek ennek a folyamatnak a megkezdéséről.

A kormányfő szerint Szlovákia a baráti kapcsolatok fejlesztésének politikáját fogja folytatni minden olyan állammal, amely érdeklődik iránta. Így az ország szuverén érdekeinek maximális megvalósítását fogja biztosítani a nemzetközi színtéren.

A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a szlovák kormány tagjai a közeljövőben Kínába, Azerbajdzsánba, Brazíliába és Kubába látogatnak. Bakuban a tervek szerint megvitatják a Szlovákiába irányuló energetikai nyersanyagszállítások diverzifikálásával kapcsolatos kérdéseket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató