2024. május 29. - Magdolna
EUR : 384.57
USD : 353.79
Időjárás ikon24°14°

Az olasz baloldal Ilaria Salist jelöltként indítja az európai parlamenti választásokon

laria Salist az európai parlamenti választásokon jelöltként indítja a Vörös-Zöld Szövetség nevű olasz politikai formáció, amely csütörtök este megerősítette, hogy a Magyarországon fogva tartott nő felkerült a listájukra.

A Vörös-Zöld Szövetség (AVS) közleményében hangoztatta, hogy Roberto Salisszal, Ilaria Salis apjával egyetértésben úgy döntött, jelöltként indítja Ilaria Salist, akit Magyarországon tartanak fogva olyan körülmények között, melyek a közlemény szerint “súlyosan sértik az emberek jogait”.

A pártszövetség hangsúlyozta, hogy a jelöléssel egy európai állampolgár jogait és méltóságát akarják biztosítani. Az AVS Ilaria Salis

nevében nagy és nagylelkű küzdelmet akar indítani annak érdekében, hogy az Európai Unió védje a jogállamiság elveit.

Az AVS a legutolsó olasz parlamenti választások előtt, 2022-ben alakult meg a Zöld Európa és az Olasz Baloldal (SI) szövetségeként. A római felsőházban négy, az alsóházban tizenegy, az Európai Parlamentben egy képviselővel bír más nagyobb szövetségek frakcióiban vagy függetlenként.

Nicola Fratoianni, a SI főtitkára és az AVS elnöke csütörtök este a Radio Popolare rádiócsatornának úgy nyilatkozott, hogy Ilaria Salist nagy valószínűséggel a szövetség északkelet-olaszországi körzetében listavezetőként indítják a júniusi európai megmérettetésen. A bejutáshoz a pártnak túl kell lépnie a négyszázalékos küszöböt, melyet az utolsó olasz parlamenti választásokon nem ért el.

Ki jár jobban?

Az Il Giornale című jobboldali napilapnak nyilatkozó Lorenzo Pregliasco politikai elemző, a Youtrend közvélemény-kutató cég egyik alapítója úgy vélte, Ilaria Salis jelölése inkább az AVS-t segíti, mivel a bejelentés növeli a szövetség ismertségét a választási kampányban.

A La Repubblica című baloldali napilapban Marina Castellaneta nemzetközi jogász azt mondta, hogy a jelölés önmagában nem elegendő arra, hogy Ilaria Salis elhagyja a börtönt. Immunitást csak akkor szerezhet, ha megválasztják – jelentette ki.

Giorgia Meloni miniszterelnök a Brüsszelben lezajlott európai uniós csúcstalálkozón újságíróknak reagálva hangsúlyozta, hogy Ilaria Salis jelölése

nem módosítja a kormány eddigi hozzáállását és munkáját
az ügyben. Hozzátette azonban, hogy miként már többször nyilatkozott, most is azt gondolja, hogy az ügy “politizálása nem segít”.

Szégyen

A jobboldali Liga európai parlamenti képviselője, Susanna Ceccardi szégyennek nevezte Ilaria Salis jelölését:

a baloldal felmentést kínál fel egy személynek, akit nagyon súlyos bűncselekményekkel vádolnak. (…) Ilaria Salisnak a bíróságon kellene védekeznie, nem a bírósággal szemben.

Korábban a baloldali Demokrata Párt (PD) részéről merült fel Ilaria Salis európai jelölése lehetősége, de azt a párt főtitkára, Elly Schlein végül kizárta.

Roberto Salis kifejtette, hogy lánya jelölése nem menekülést jelent a magyarországi bírósági eljárástól, ellenkezőleg, segít abban, hogy

jogainak teljes védelmében tudja (a bírósági tárgyalást) lefolytatni, és a most választott politikai út határozottan illik eddigi politikai tevékenységéhez.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató