2024. május 07. - Gizella
EUR : 389.62
USD : 361.8
Időjárás ikon21°15°

Az amerikai külügyminiszter megfenyegette Kínát

Washington kész további szankciókat bevezetni Kína ellen, mert állítólag kettős felhasználású árukat és alkatrészeket szállít, amelyeket állítólag az orosz hadiipari komplexum is felhasználhat – közölte pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatott találkozóját követő pekingi sajtótájékoztatón az amerikai tisztviselő emlékeztetett arra, hogy Washington már több mint 100 kínai szervezet ellen vezetett be szankciókat, és “teljes mértékben készen áll a cselekvésre és további intézkedések meghozatalára”.

Blinken azt állította, hogy Kína állítólagos támogatása az orosz védelmi iparnak nemcsak az ukrajnai helyzet miatt ad okot aggodalomra, hanem egy “közép- és hosszú távú fenyegetés miatt is, amelyet sok európai zsigerből úgy érez, hogy Oroszország jelent számukra”.

Kínának és az Egyesült Államoknak nem riválisnak, hanem partnernek kell lennie – szögezte le Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Pekingben Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén.

Mint mondta: a nemzetközi közösség közös vágya a kétoldalú párbeszéd megerősítése – közölte a kínai külügyminisztérium.

A kínai vezető hangsúlyozta továbbá, hogy a két országnak közös nevezőt kell keresnie, félre kell tenniük a nézeteltéréseiket ahelyett, hogy „ördögi versengésbe bocsátkoznának” – idézte Hszit a kínai külügyminisztérium. Hozzátette: a két országnak a szavakat tettekkel kellene honorálnia, ahelyett, hogy mondanának valamit, de az ellenkezőjét tennék.

Kína örömmel látja a magabiztos, nyitott, gazdag és virágzó Egyesült Államokat (…) és reméljük, hogy az Egyesült Államok is pozitívan tekint Kína fejlődésére. Ez alapvető kérdés, amellyel foglalkozni kell – szögezte le a kínai elnök.
 
A hét elején a Wall Street Journal arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok olyan szankciókat tervez, amelyek kizárhatnak egyes kínai bankokat a globális pénzügyi rendszerből, ha Peking nem szakítja meg gazdasági kapcsolatait Oroszországgal.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató