2024. május 17. - Paszkál
EUR : 386.16
USD : 355.15
Időjárás ikon15°10°

Morawiecki a budapesti plakátokon, Tusk őrjöng

Mateusz Morawiecki interjút adott a Mandinernek, miután a beszélgetést népszerűsítő plakátok kikerültek Budapest utcáira a lengyel miniszterelnök őrjöngésbe kezdett.

"Brüsszel veszélyt jelent a demokratikus Európára."

Mindez vitát váltott ki a lengyel közösségi médiában. Donald Tusk kiakadt.

Az EU-ba való belépésünk évfordulóján Budapesten, egy oroszbarát hetilapban jelentse be, hogy Brüsszel (nem Moszkva) "veszélyt jelent az európai demokráciára". Plakátok, újságok címlapjai. Az ilyet úgy hívják, hogy "hasznos idióta", finoman szólva....

- írta Tusk az X-en.

 

"Az a tény, hogy az uniós szervek készek befolyásolni egy szuverén tagállamban tartott demokratikus választások eredményét, minden európai fővárosban aggodalomra ad okot. Magyarország, Olaszország, sőt Svédország is hasonló nyomással szembesült. Ez komoly veszélyt jelent a demokráciára és az egész európai projektre. A biztosok megpróbálták átverni a Jog és Igazságosság kormányát, és valójában lengyelek millióit verték át"

- mondta Mateusz Morawiecki a Mandinernek adott interjúban.

Eközben Mateusz Morawiecki ex-kormányszóvivője, Piotr Mueller kifejtette: "Ez egy egyszerű interjú volt egy újságnak. Nincs befolyásunk arra, hogyan nézzen ki a címlap. Az interjút teljes egészében el kell olvasni. Az EU-val kapcsolatos álláspontunk egyértelmű". "Az EU egy politikai projekt, amely kulcsfontosságú Európa fejlődése szempontjából, de vannak hiányosságai, hibái is, amelyeket ki kell javítani" - hangsúlyozza a Jog és Igazságosság politikusa.

"Ami pedig Moszkvát illeti, Tusk úr..."

("Putyinnal gondoskodunk arról, hogy senki ne tegyen homokot a fogaskerekek közé" - mondta Donald Tusk az Oroszországgal kötendő új gázszerződés terveit kommentálva 2009 szeptemberében)

'Az Oroszországgal folytatott reset politikáját nem fogják kitörölni a történelemből' - tette hozzá Müller.

 

Az egyik lap is kommentálta a Mandiner cikkét

"Mint nem hivatalosan megtudtuk, Morawiecki miniszterelnök úr a "brüsszeli bürokráciára" gondolt, és a borítón egy rövidített, félreértelmezhető kijelentés szerepel. Erre azonban Morawiecki nem volt befolyása" - jelentette a Wirtualna Polska.


Bede Zsolt - Vadhajtasok.hu

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató