2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Német belügyminiszter: nem kell félni az iszlamista szélsőségesektől

A német belügyminiszter szerint nem kell annyira félni az iszlamizmustól, mert az, ellentétben a jobboldali szélsőségesekkel, nem akarja megdönteni a rendszert, írja a német Focus.

A kalifátus a megoldás! – skandálta egy héttel ezelőtt a németországi Hamburgban több mint ezer tüntető azt követelve, hogy vezessék be Németországban a szélsőséges iszlamista rendszert. A demonstrációt az a Muslim Interaktiv nevű csoport szervezte, amely a Hizb út-Tahrir, 1953-ban, a mai Izrael területén megalapított iszlám fundamentalista szervezet utódja, melyet egyébként még az arab világ nagy része sem tűr meg.

Nancy Faeser német belügyminiszter viszont úgy látja, az iszlám szélsőségesség nem olyan nagy probléma Németországban, hogy fel kellene ellene lépni.

Noha a hamburgi tüntetést elítélte a tárcavezető, és következményeket is ígért, a szervezetet nem tiltotta be – hívta fel a figyelmet a Focus véleménycikke. A szerző arra is rámutatott, Faeser szerint az igazi veszély a jobboldalon van. Néhány hete megkérdezték tőle, hogy miért tartja a jobboldali szélsőségeket nagyobb veszélynek, mint az iszlamizmust vagy a baloldali szélsőségeket.

Válasza szerint az iszlamizmus nem akarja megdönteni a rendszert, ez a jobboldali szélsőségesség lényege.

A Focus szerint Nancy Faeser egyfajta biztonsági kockázat, és sajnos úgy tűnik, hogy a környezetében nincs senki, aki azt mondaná: „Állj, ez nem így működik, ezt nem hagyhatjuk annyiban” – fogalmaz a cikk.

A szerző szerint a nyugati egyetemeken virágzó antiszemitizmus a Nyugatnak hadat üzenő iszlám mártírkultusz jeleit hordozza. Arról is írt, hogy a hamburgi tüntetés többek közt annak a jele, hogy az iszlamista szélsőségesek magabiztossá váltak és hatalmat próbálnak demonstrálni. Aggasztó eredményeket közölt egy alsó-szászországi felmérés is, mely szerint a 15 éves muszlim vallású diákok 68 százaléka fontosabbnak tartja a Korán szabályait, mint a német törvényeket.

Nem meglepő, hogy ez a probléma Németországban most napvilágra kerül. Sok-sok éven keresztül – ideológiai vagy politikai okokból is – tagadták azokat a történéseket, amelyek pontosan ebbe az irányba mutattak – nyilatkozta Herbert Scheibner, az Osztrák Szabadságpárt volt védelmi minisztere az eXXpress-nek.

Hogy mennyi a valószínűsége annak, hogy Európában kalifátust kiáltanak ki, Sayfo Omart, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét kérdeztük korábban, aki szerint kalifátust nem kiálthat ki csak úgy bárki. A kalifátus európai elterjesztése az Iszlám Állam közel-keleti terrorszervezet fénykorában, a 2010-es évek közepén merült fel rendszeresen.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató