2024. május 18. - Alexandra, Erik
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon23°11°

Putyin is részt vett a húsvéti istentiszteleten

Ma ünneplik a húsvétot az ortodox keresztények.

Éjféli húsvéti istentiszteletet tartottak a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban, amelyet Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka mutatott be – számolt be a RIA Novosztyi tudósítója.

Vlagyimir Putyinnal együtt a Megváltó Krisztus-székesegyházban vett részt az istentiszteleten a főváros polgármestere, Szergej Szobjanyin is.

Az orosz vezető mindig részt vesz az istentiszteleteken a nagyobb egyházi ünnepeken. Általában karácsonykor a moszkvai régión kívüli templomokba megy, húsvétkor pedig a Megváltó Krisztus-székesegyházba. 

Az elnök gratulált az oroszoknak és az ortodox keresztényeknek húsvét alkalmából – olvasható a Kreml honlapján.

"Fontos megjegyezni az Orosz Ortodox Egyház és más keresztény felekezetek kreatív, gyümölcsöző munkáját, melynek célja gazdag történelmi, kulturális, szellemi örökségünk megőrzése, a család intézményének megerősítése, a fiatalok nevelése, s a társadalomban ilyen maradandó értékek megalapozása."

Putyin üzenetében rámutatott, hogy a lelki pásztorok mindig is az emberekkel voltak. Ma pedig a komoly kihívások előtt álló keresztény vallási szervezetek hatékony, önzetlen segítséget nyújtanak mindazoknak, akik támogatásra, odafigyelésre szorulnak – tette hozzá az államfő.

Az elnök megjegyezte, hogy Oroszországban a húsvéti ünnepségek gazdag hagyományokkal rendelkeznek, amelyek emberek millióit egyesítik, nemzedékről nemzedékre szállnak át, és jó cselekedetekre és törekvésekre ösztönöznek.

Putyin mindössze kétszer vett részt húsvéti ünnepségeken Moszkván kívül – 2000-ben a szentpétervári Szent Izsák-székesegyházban és 2003-ban a dusanbei Szent Miklós-székesegyházban, ahol hivatalos látogatáson tartózkodott éppen.

2020-ban az elnök a koronavírus-járvány miatt kihagyta a húsvéti istentiszteletet, de gyertyát gyújtott a Moszkva melletti rezidenciájának kápolnájában.
Krisztus szent feltámadása, a húsvét az ortodox keresztények legnagyobb ünnepe.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató