2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Greta Thunberg a palesztinok mellett tüntetett Malmöben

Az izraeli Eden Golan eközben bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe Hurricane című dalával – annak ellenére, hogy hónapok óta Izrael-ellenes tüntetések zajlanak a részvétele ellen - írja a Szombat.org.

Legalább tízezer ember gyűlt össze csütörtök este a svédországi Malmőben, hogy tiltakozzon Izrael Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétele ellen, néhány órával azelőtt, hogy Eden Golan izraeli énekesnő színpadra lépett volna a középdöntőben.

A tüntetők palesztin zászlókat lengettek és színes füstfáklyákat gyújtottak, miközben “A folyótól a tengerig, Palesztina szabad lesz!” és “Izrael egy terrorállam” jelszavakat skandálták. A rendőrség becslése szerint 10 000-12 000 ember vett részt a tüntetésen.

A tömegben volt Greta Thunberg svéd klímavédelmi aktivista is.

A megmozdulást a Stop Izrael, egy lazán felépített, mintegy 60 szélsőbaloldali politikai csoportot tömörítő hálózat (köztük a svéd parlamentben helyet foglaló Baloldali Párt), valamint a Thunberg által vezetett svéd klímamozgalom, a Fridays for Future szervezte.

“A fiatalok mutatják az utat, és mutatják meg a világnak, hogyan kell erre reagálnunk” – mondta a 21 éves Thunberg, aki keffiyeh-be, a palesztinok támogatásának jelképévé vált hagyományos kendőbe burkolózott.

A Stop Izrael honlapján számos Izrael-ellenes jelszót tett közzé, amelyek hivatalosan engedélyezettek a csütörtöki tüntetésen, köztük a “Folyótól a tengerig”, valamint felhívásokat a forradalomra, az intifádára és a palesztinok ama jogára, hogy kiűzzék a zsidókat a Szentföldről.



A sokkal nagyobb Izrael-ellenes tüntetés árnyékában a közelben összegyűlt egy főként helyi zsidókból álló csoport, hogy az elődöntő előtt Izrael mellett fejezze ki támogatását. A városközpontban egy kis téren, amelyet teljesen körülvettek az erősen felfegyverzett rendőrök, mintegy 150 ember hallgatta Eden Golan “Hurricane” című dalát, miközben svéd és izraeli zászlókat lengetett.

A rendezvény kezdete előtt palesztinbarát tüntetők kisebb csoportjai megpróbálták áttörni a rendőrségi vonalakat, de a svéd rendőrök, akiket dán kollégáik is erősítettek, sikeresen visszatartották őket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató