2024. június 15. - Jolán, Vid
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon26°13°

Fehér Ház: az orosz erők nagyobb támadásra készülnek Harkov ellen

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint az orosz erők teljes körű támadásra készülhetnek Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov ellen, miután Kijev azzal vádolta meg Moszkvát, hogy összevonta katonai erőit a térségben.

Az ukrán védelmi minisztérium és Volodimir Zelenszkij elnök pénteken azt állította, hogy Oroszország újabb nagyszabású offenzívát indított, több állást támadva az orosz határ mentén Harkov megyében. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a nap folyamán újságíróknak azt mondta, hogy Washington aggódik amiatt, hogy Moszkva egy nagyobb előrenyomuláshoz készíti elő a terepet.

„Minden bizonnyal lehetséges, hogy az oroszok egy nagyobb támadásra készülnek Harkov ellen”

– mondta Kirby egy virtuális sajtótájékoztatón.

„Ezt nem fogják megtenni, ha nem gondolkodnak valami más, közvetlenül a város elleni nagyobb támadáson is”.

Moszkva nem adott tájékoztatást az állítólagos Harkov melletti tevékenységeiről, azon kívül, hogy a régiónak az Oroszországhoz tartozó Luganszki Népköztársasággal (LNR) közös határán lévő két falu elfoglalásáról számolt be.

Az elmúlt hónapokban az ukrán erők Harkovot ugródeszkaként használták arra, hogy válogatás nélküli drón-, tüzérségi és rakétatámadásokat indítsanak az orosz határ menti régiók, elsősorban a Belgorodi terület ellen, és hogy többször sikertelen kísérletet tetettek a határ áttörésére.

Pénteken az Egyesült Államok újabb 400 millió dolláros katonai segélycsomagot jelentett be, az elmúlt hetekben a harmadikat.

Washington emellett jóváhagyta három HIMARS-rendszer sürgősségi eladását is, becslések szerint 30 millió dollár értékben, amelyet Németország finanszíroz.

Bár az Egyesült Államok nemrég jóváhagyta a múlt hónapban a régóta várt 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, kijevi tisztviselők a Financial Timesnak azt mondták, hogy az csak „lelassítani segíthet az orosz előrenyomulást, de nem állítaná meg azt”.

Moszkva szerint az újabb fegyverszállításokkal nem sikerülne megfordítani a konfliktus menetét. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az orosz erők teljes mértékben uralják a harctéri helyzetet, és folyamatosan előrenyomulnak. Április folyamán az ukrán erők naponta átlagosan mintegy 1000 katonát veszítettek – mondta a miniszter a hónap elején, és csak ebben az évben 111 ezerre becsülte Kijev katonai veszteségeit.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató