2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Akkora kiabálás volt a parlamentben, hogy Kövér László szólt közbe

Az Országgyűlés hétfői ülésének napirend előtti felszólalásaiban a képviselők többek között az orosz–ukrán háborút, a választásokat és Magyar Pétert emlegették.

7

Tordai Bence felszólalásában tisztázta, „mielőtt teljesen elszabadul a fideszes propagandaőrület”, minden jóakaratú ember békepárti, az ellenzék is békepárti.

„Mi, magyar ellenzékiek azt akarjuk, hogy béke legyen, azt akarjuk, hogy Putyin hadserege kitakarodjon Ukrajnából.”

A Párbeszéd – Zöldek képviselője ezzel szemben azt látja, hogy a Fidesz az Ukrajna védekezését segítő Európai Uniót és NATO-t kritizálja, miközben egy pillanatra nem bújik ki Putyin hátsójából.

Azt kérte a kormánytól, hogy az orosz vezetéssel együtt vegyenek részt a nyári, svájci békekonferencián.

Válaszában Dömötör Csaba leszögezte, az Országgyűlés pár hónappal ezelőtt rögzítette a kormánypártok álláspontját, elítélték a katonai agressziót, és elismerték Ukrajna jogát területi szuverenitásának védelmére, ezenfelül a menekülteknek segítő kezet nyújtott Magyarország. Az államtitkár szintlépést lát a háborúban a nukleáris fegyverek esetleges bevetési lehetőségének emlegetésével és katonák Ukrajnába küldésének opciójával.

Hogy az ellenzék békepárti lenne? Hogy bírja ki a plafon, hogy ne szakadjon le?

– szúrt oda Dömötör Csaba, hozzátéve: „Egyetlen ellenzéki baloldali pártot nem tudok mondani, amelyik kikéredzkedett volna a háborúpárti kórusból.”

Lukács László György Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásáról beszélt, amellyel kapcsolatban aggodalmainak adott hangot. A Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője szerint a megállapodásokkal kapcsolatban is vannak kérdések, például az atomenergetikát illetően. Lukács László György azt sem látja biztosítottnak, hogy az az akkumulátortechnológia lesz a jövőben a befutó, amilyen üzemek épülnek Magyarországon. A párt az „összeszerelő üzemek” helyett a magyar kis- és középvállalkozásokat támogatná, valamint helyreállítaná Magyarország nyugati orientációját.

Válaszában Dömötör Csaba úgy fogalmazot: 

ember legyen a talpán, aki a Jobbik mindenkori geopolitikai, külpolitikai álláspontjában rendet tud vágni. Több Európát követelnek, miközben a Jobbik volt az, aki ki akart lépni, és uniós zászlót égettek.

Az államtitkár felszólalását a jobbikos képviselők hangos észrevételei kísérték, melyek hatására Kövér László házelnök szólt közbe:

Mi lenne, ha higgadtan végighallgatnák az államtitkár urat?

Dömötör Csaba Kínával kapcsolatban rámutatott, európai vezetők rendszeresen folytatnak tárgyalásokat, Hszi Csin-ping találkozott például Emmanuel Macron francia elnökkel és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság vezetőjével is.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a jövő autóipara ott lesz Európában, ahol az akkumulátorgyártás lesz. „Önök és az önök szövetségesei ebből a versenyből kiírnák Magyarországot, kinek segítenének ezzel? Más országoknak.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató