2024. június 14. - Vazul
EUR : 394.66
USD : 367.23
Időjárás ikon19°13°

Besztercebányai kórház: Csütörtökön nem kell újra műteni Ficót, más kórházba sem kell átszállítani

Csütörtökön várhatóan nem kell újabb műtétet végrehajtani a szerdán, a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után meglőtt Robert Ficón, közölte a szlovák miniszterelnök orvosi kezelését ellátó besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója, Miriam Lapuníková.

Lapuníková arról is beszélt, hogy egyelőre nincs napirenden Fico átszállítása egy másik intézménybe, erről hétfőn, egy orvosi-szakértői konzíliumon dönthetnek, de erről magát Ficót is megkérdezik majd, aki az igazgató szerint érhetően közelebb szeretne lenni az otthonához és a szeretteihez.

A kórház tájékoztatása szerint a kormányfő kommunikál, és eddig egy műtéten esett át.

Lapuníková hozzátette, hogy a Ficón végrehajtott szerdai műtét során a Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Közép-Szlovákiai Intézetének szakembereit is a kórházba hívták.

Fico ellen egy 71 éves író, Juraj Cintula hajtott végre merényletet. A férfi öt lövést adott le közvetlen közelről, Ficót három lövés érte, kettő a kezén, egy a hasán, utóbbi sérülés súlyos.

A kórház tájékoztatója előtt röviddel Peter Pellegrini megválasztott elnök is beszélt a besztercebányai intézmény előtt. Ő azt mondta, Fico élete hajszálon múlt, és hogy „Elég lett volna, ha azok a lövések néhány centiméterrel arrébb érik, és ma már másról beszélnénk”. Hozzátette, hogy az intenzív osztályon ápolt miniszterelnök állapota továbbra is súlyos, csak pár percet tudtak beszélni.

Fico várhatóan bizonytalan ideig nem tudja majd ellátni miniszterelnöki teendőit, a szlovák hatásköri törvény szerint a miniszterelnök távollétében a miniszterelnök által kinevezett miniszterelnök-helyettes képviseli őt, Ficónak most négy miniszterelnök-helyettese van, hogy kik ők, arról itt írtunk bővebben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató