2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Putyin: az Oroszország és Kína közötti tranzakciók 90 százaléka nemzeti valutában történik

Vlagyimir Putyin elnök szerint az Oroszország és Kína közötti tranzakciók túlnyomó többsége már nemzeti valutában történik, megkerülve az amerikai dollárt.

A kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel csütörtökön Pekingben tartott találkozóján Putyin elismerően nyilatkozott a két hatalom közötti mély együttműködésről, különösen a kereskedelem terén.

Moszkva és Peking kapcsolatai a kölcsönös tisztelet, a jószomszédi viszony és a kölcsönös előnyök elvein alapulnak

– mondta Putyin.

Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány és „néhány, a fejlődésünk korlátozására irányuló” harmadik országbeli intézkedés ellenére a kereskedelem volumene folyamatosan növekszik, mivel mindkét ország szilárd befektetési portfóliót épített ki különböző területeken.

Hatalmas lendületet adott a kereskedelmi forgalmunk bővítésének az az időben hozott közös döntésünk, hogy a tranzakciókat nemzeti valutában bonyolítjuk le. Mára az összes elszámolás 90%-a rubelben és jüanban történik” – mondta az orosz elnök.

Putyin szerint az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom 2023-ban közel 25%-kal ugrott meg, elérve a 227 milliárd dollárt.

Putyin kétnapos állami látogatáson tartózkodik Kínában, ez az első külföldi útja azóta, hogy e hónap elején beiktatták ötödik elnöki ciklusára. Az orosz és a kínai vezető, valamint a két ország magas rangú tisztviselői várhatóan számos kérdésről, így a kétoldalú kapcsolatokról, a gazdasági együttműködésről és a nemzetközi helyzetről, többek között az ukrajnai konfliktusról tárgyalnak majd.

Az orosz elnök kijelentette, hogy bár Moszkva soha nem törekedett a nemzeti vagy nemzetközi gazdaság „dollármentesítésre”, ez a folyamat „elkerülhetetlen”. Putyin különösen bírálta Washingtont, amiért „harci eszközként” használja valutáját, ami szerinte aláássa a globális bizalmat.

Az ukrajnai konfliktus 2022. februári kirobbanása után az Egyesült Államok elzárta az orosz központi bankot a dollár tranzakcióktól, később pedig megtiltotta a dollárbankjegyek exportját az országba. Putyin „teljes ostobaságnak” nevezte a washingtoni korlátozásokat, amelyek csak arra szolgálnak, hogy aláássák az Egyesült Államok hatalmát és gazdaságát.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató