2024. június 22. - Paulina
EUR : 397.62
USD : 371.92
Időjárás ikon27°21°

Putyin: Oroszország jelenleg nem tervezi Harkov elfoglalását

Az orosz hadsereg jelenleg nem tervezi Harkov elfoglalását – jelentette ki Vlagyimir Putyin kínai látogatását követő sajtótájékoztatóján.

„Ami Harkovot illeti, a ma nincsenek ilyen tervek”

– mondta az elnök.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a csapatok haladnak előre, minden nap szigorúan a terveknek megfelelően. A Harkov közelében történtekért az ukrán erőket tette felelőssé – a belgorodi lakónegyedek ágyúzása miatt Oroszország kénytelen biztonsági övezetet létrehozni.

„Közvetlenül a városközpontot, a lakónegyedeket lövik. És nyilvánosan megmondtam, hogy ha ez így folytatódik, kénytelenek leszünk biztonsági övezetet létrehozni” – mondta Putyin.

Sikerek a Harkovi területen

Az orosz hadsereg aktívan nyomul előre a harkovi régióban. Május 12-én a védelmi minisztérium öt település felszabadításáról számolt be. Hétfőn vált ismertté, hogy a hadsereg ellenőrzése alá vonta további négy települést.
 
Kedden Vitalij Gancsev, a Harkovi terület közigazgatásának vezetője közölte, hogy az orosz fegyveres erők már Volcsanszk nyugati és északi részét ellenőrzik. Az ukrán erők vezérkara a maga részéről elismerte, hogy az ukrán egységek kénytelenek voltak „kedvezőbb pozíciókba” vonulni a térségben, azaz visszavonulni.

Szerdán jelentették, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták Glubokoje és Lukjancs településeket, másnap a hadsereg megkezdte Lipci falu felszabadítását. Gancsev szerint a helyzet a térségben továbbra is feszült, de a hadsereg magabiztosan halad előre.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató