2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Fico merénylője a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózolt

Miközben a balliberális média szélsőjobboldali neonácinak igyekszik beállítani Robert Fico szlovák kormányfő merénylőjét, addig futószalagon kerülnek elő bizonyítékok arról, hogy Juraj Cintula markánsan baloldali nézeteket képvisel. Legutóbb egy olyan fotóra bukkantunk a Facebookon, amelyen a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózol, korábban pedig írásban tett hitet a balliberális Progresszív Szlovákia elnök-jelöltje, Zuzana Caputova mellett - írja a Magyar Nemzet.

Felvétel is bizonyítja immár a szlovák miniszterelnök merénylője és a Momentum testvérpártja közti kapcsolatot. A mellékelt fényképen ugyanis a Robert Ficóra többször is rálövő Juraj Cintula nem mással pózol, mint Martin M. Simeckával, aki a balliberális Progresszív Szlovákia elnökének, Michal Simcekának az apja. Csütörtökön pedig egy 2019-ből származó, terjengős bejegyzés került elő a Cintula által alapított Szivárvány nevű, lévai irodalmi klub weboldaláról, amelyben a merénylő a Progresszív Szlovákia akkori elnök-jelöltje mellett tett hitet. – Zuzana Caputovát támogatom! A nő nem csak arra van, hogy a fiú sötétedés után libabőrös háttal üldögéljen, miközben csuklik a gyönyörűségtől – írta akkor Fico későbbi merénylője.

Noha a fenti dokumentumok fényében nem kérdéses Juraj Cintula ideológiai irányultsága, a balliberális sajtóorgánumok továbbra is igyekeznek jobboldaliként beállítani a szlovák kormányfőre lövő férfit. Amellett, hogy a többi között a Hvg.hu, a Telex és a 24 is próbálták elhatárolni Cintulát a magyar, valamint a nemzetközi baloldaltól, a férfit szésőjobboldali ultranacionalistának próbálták feltüntetni, arra hivatkozva, hogy korábban együttműködött a Slovenski branci (SB) nevű oroszbarát, szélsőséges félkatonai szervezettel.

Nem meglepő azonban, hogy ezt csak régi – 2016-os – forrás alapján tudják alátámasztani, Juraj Cintula nézetei sokat változhattak az elmúlt közel tíz évben. Egy minapi felvétel tanúsága szerint ugyanis jelenleg erősen urkánpárti álláspontot képvisel. „Éljen Ukrajna” – kiáltozta a merénylő egy árprilisi Fico-ellenes demonstráción, Alsókorompán. Robert Fico ellen szerdán, a szlovák kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet Juraj Cintula, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A szlovák miniszterelnököt megoperálták, időközben magához is tért, ám állapota továbbra is súlyos.

(Magyar Nemzet)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató