2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Műholdak megsemmisítésére alkalmas űrfegyvert lőhetett ki Oroszország

Az Egyesült Államok szerint Oroszország a múlt héten olyan műholdat lőtt ki, ami képes lehet más műholdak megtámadására, írja a BBC. „Oroszország alacsony Föld körüli pályára állított egy műholdat, ami megítélésünk szerint valószínűleg egy űrfegyver” – mondta kedd este Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a műhold ugyanazon a pályán volt, mint egy amerikai kormányzati műhold.

 

Az amerikai űrparancsnokság szóvivője is arról beszélt, hogy a fegyver megsemmisíthet más, alacsony Föld körüli pályán lévő műholdakat.

Moszkva és Washington az elmúlt hetekben többször is összecsapott az ENSZ-ben az űrfegyverek kérdésében, mindkét fél azzal vádolta egymást, hogy az űr militarizálására törekszik. Kedden az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova azt mondta, az Egyesült Államok arra törekszik, hogy az űrt a „katonai konfrontáció színterévé” tegye.

Oroszország a háború kezdete óta arra figyelmeztet, hogy az ukrán hadsereget segítő amerikai műholdak célpontokká válhatnak. Februárban az Egyesült Államok kormánya új, űrbe telepített nukleáris fegyverrel kapcsolatos orosz fejlesztésekről tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit. A dolog komolyságát jelezte, hogy Joe Biden amerikai elnök elrendelte a közvetlen diplomáciai kapcsolatfelvételt Moszkvával.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató