2024. június 16. - Jusztin
EUR : 397.66
USD : 371.92
Időjárás ikon24°18°

Gulyás Gergely: "Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik"

Miután szerdán ülésezett a kormány, ma délelőtt fél tízkor Kormányinfót tartanak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő részvételével. 

Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy a kormány tegnapi ülésén értékelte a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalak áttekintését és Európa reakcióját jelenti. Azt látják, hogy a helyzet egyre nehezebb, ennek több oka van, az egyik, hogy az ukrán hadsereg azokat az állásokat, amelyek az elmúlt másfél- két évben kialakultak, egyre nehezebben tudja tartani, ennek következménye a kényszersorozás, Kárpátalján is, a részben kivételezett helyzet megszűnt.

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nem ad ki senkit, aki az ország területén menekültként tartózkodik.

A nagyobb nehézségnek a nyugat-európai hozzáállást nevezte, minőségileg új helyzet Manfred Weber kötelező európai sorkatonai szolgálatról szóló nyilatkozata. A NATO-ukrán missziót konkrét intézményi veszélynek nevezte Gulyás Gergely, erről több munkacsoport is tárgyal.

Felelőtlennek tartják a katonai beavatkozásról szóló nyilatkozatokat, azt is látják, hogy az európai választások egyik legfontosabb tétje is ez, a józan észnek kell teret kapnia.

Gulyás azt mondta, áttekintették az Európai Bíróság előtt zajló magyar eljárásokat is. Magyarországnak egy bírósági ítélet végre nem hajtása miatt kell bírsággal számolni, a döntés már megszületett a bíróságon tudomásuk szerint, de a döntést a választások utánra tolták ki.

A jogi határzár miatt akarják napi 6 millió forintnyi euróra bírságolni Magyarországot.

Az Európai Bizottság gyakorlata Gulyás szerint az, hogy a „külső határ védelmében példamutató” Magyarországot kell támadni. A háború miatt a migráció nincs annyira a közbeszédben, de az EP-választás a migrációról hozott döntés is, Gulyás szerint olyan képviselőket kell megávlasztani, akik a legszigorúbb külső határvédelmet támogatják.

Vitályos Eszter elmondta, az elmúlt két hétben számos fejlesztés és beruházás valósult meg: átadták a Mol tiszaújvárosi komplexumát, a magyar állam is támogatta ezt.

Az elmúlt két hétben 28 milliárd forintot meghaladó összegben valósultak meg további beruházások, óvoda és bölcsőde építések, felújítások. Megvalósultak többek között közútfejlesztési projektek és kulturális fejlesztések is.

A kormányszóvivő a digitális állampolgárság programmal kapcsolatban hangsúlyozta, már elérhető ennek honlapja, ami bemutatja a projektet. Az állampolgárok minden olyan jogosultsággal rendelkeznek majd a digitális térben, mint a fizikai valójukban.

A 444.hu azt kérdezte, hogy a hazugság elfogadható-e a kampányidőszakban. Ez volt a felvezetése a 2022-ben a választások előtti időszakban kipattant, a külügyminisztérium IT-rendszerét ért hackertámadásokról. Az ügy akkori bemutatása - Gulyás Gergely szerint - nem felelt meg a valóságnak.

Az újságíró azt is firtatta, hogy milyen mélységű volt a támadás. A miniszter szerint hackertámadások folyamatosan érik a hazai minisztériumokat és még a médiumokat is, ez általános.

Gulyás megerősítette, hogy bizalmas adat 2022-ben nem került külföldi kézbe, ezt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. 

Gulyás Gergely a Robert Fico elleni merényletet követő, a Facebookon megjelent gyűlöletkeltő kommentekről kifejtette: mindabból, ami Szlovákiában történt, érdemes következtetéseket levonni, de az első és legfontosabb, hogy jobbulást kívánjanak Robert Ficónak. A miniszter szerint a politikában van egy olyan mértéke a gyűlöletre uszításnak, ami nem elfogadható. A kommentek között általánossá vált a gyűlöletre uszítás, de mindenkinek az a felelőssége, hogy ennek ne adjanak teret, ez nem igényel jogszabály módosítást, mert ez ma is jogszabályellenes.

Vitályos Eszter kormányszóvivő megdöbbentőnek nevezte, hogy bizonyos hazai sajtóorgánumok csak néhány óra elteltével kapcsolták le a kommentelési lehetőséget. 

Szuverenitásvédelmi Hivatal legfrissebb jelentése szerint „külföldi pénzügyi támogatásokat kaptak baloldali érdekcsoportok”, Gulyás szerint az a kérdés, hogy a magyar baloldal miért fogadja el a külföldi pénzeket. Azt a kérdést is fel kell tenni, hogy ha hatalomra kerülnének, kinek az érdekét szolgálnák.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem tűnik megalapozatlannak, hogy Magyar Péter is külföldről fog támogatást kapni, de nem akar ilyen találgatásokba belemenni.

Arról is kérdezte az Origo Gulyást, hogy mit szól ahhoz, hogy az ő volt kerületében az ellenzék a kutyapártos Kovács Gergelyt indítja, aki korábban arról beszélt, hogy drogot fogyasztott. Gulyás arról beszélt, hogy Kovács korábban még azt is mondta, hogy jobban élt, amikor füvet termesztett, és azt mondta, reméli, hogy az ott élők nem fogják a XII. kerületben induló korábbi drogtermesztő polgármesterjelöltet támogatni.

Visszalép-e Szentkirályi Alexandra a főpolgármester-jelöltségtől? Gulyás Gergely leszögezte, kormányülésen nem szoktak a főpolgármester-jelöltekről tárgyalni, de azt tudja mondani, annak örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármester-jelöltje lenne.

Arról is volt szó, hogy Kövér László állítólag arról beszélt, hogy önkormányzati képviselőjelölteket nem nagyon tudnak találni, mert csak azok jelentkeznek, akiknek nincsen becsülete, egzisztenciája, és a megélhetésüket a politikából akarják megteremteni.

Gulyás szerint ez létező folyamat, a magyar közéletet sikerült olyan szintre zülleszteni, ami miatt többszörösen meggondolja egy vidéki városban egy egzisztenciával rendelkező ember, hogy belépjen a közéletbe.

Ezért is lenne jó egy bizonyos színvonalat tartani a közéletben szerinte, de mint mondta, az olyan megnyilvánulások, mint Dobrev Klára szerdai sajtótájékoztatója, nem segítenek ezen.
Azt, hogy Kövér László szerint „Magyar Péter rajongói gyülekezete újabb amerikai program”, Gulyás szerint úgy kell érteni, ahogy elhangzott.

„A magyar EU-s elnökségnek és az ukrán EU-csatlakozásnak nincs köze egymáshoz.” Gulyás szerint mindegy, hogy ki az unió soros elnöke, a döntseket egyhangúlag kell majd meghozni. Hozzátette: tárgyalnak Ukrajnával az EU-csatlakozásukról, de feltételeik vannak. A miniszter arra reagált, hogy az Euroactiv azt írta: Brüsszelben attól tartanak, hogy a június 1-től kezdődő magyar EU-s elnökséggel megakadhatnak a tárgyalások Ukrajna EU-csatlakozásáról.

Kérdésre válaszolva a miniszter összefoglalta, mit is kell tudni a júliustól induló soros magyar elnökségről. Gulyás Gergely Bóka János minisztert idézte, aki azt mondta, hogy a magyar kormány semleges, tisztességes közvetítő kíván lenni.

Négy kiemelt területre fognak koncentrálni, ezek pedig a következők:

a biztonság- és védelempolitika, a versenyképesség javítása, az agárpolitika átalakítása és a demográfiai problémák kezelése.

Magyarország azt támogatja, hogy a palesztinok és az izraeliek közvetlen tárgyalások révén igyekezzenek rendezni a konfliktust - mondta Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Norvégia, Spanyolország és Írország bejelentette, május 28-án elismerik az önálló Palesztin Államot.

Gulyás Gergely az idei Békemenet céljáról elmondta, a célja, hogy béke legyen, ez soha nem volt annyira aktuális, mint manapság. Az is látszik, hogy az EP-választás legfontosabb tétje, hogy Európa és benne Magyarország hogyan áll a háborúhoz és a békéhez.

Gulyás Gergely elmondta Németország a legnagyobb gazdasági partnerünk, ennek a mértéke csökkent, de így is kiemelkedően a legfontosabb külkereskedelmi partner. A német gazdaság nehézségei kihatással vannak Magyarországra, a tavalyi gazdasági nehézségek egy része a német recesszióból következett, a német recesszió veszélye idén is fennáll, de ettől függetlenül Magyarország leválhat a német negatív tendenciáról. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató