2024. június 12. - Villő
EUR : 394.89
USD : 367.51
Időjárás ikon20°14°

Medián: Továbbra is magabiztosan vezet Karácsony Gergely a fővárosban

A budapestiek többsége továbbra is Karácsony Gergelyt szeretné főpolgármesternek, Szentkirályi Alexandra a második helyen áll – derül ki a Medián és a 21 Kutatóközpont 2024. május 17-e és 22-e közötti felméréséből, amit a Hvg rendelt meg. A felmérésben 1000 szavazókorú fővárosi lakost kérdeztek meg.

Az eredmények alapján kevesebb mint két héttel a választások előtt a budapestiek

46 százaléka Karácsony Gergelyre, 26 százaléka Szentkirályi Alexandrára, 24 százaléka Vitézy Dávidra, 4 százaléka pedig a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra szavazna.

A Republikon múlt héten megjelent felmérésében még közelebb voltak egymáshoz a jelöltek: Karácsony 34 százalékon állt, Szentkirályi Alexandra 25 százalékon, Vitézy Dávid 21 százalékon.

A Medián felméréséből az is kiderült, hogy a budapestiek többsége nem tudja pontosan, kikre és hogyan voksolhat majd június 9-én. A többség nincs tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhat majd. A kérdőív készítői megkérdezték, hogy pontosan milyen jelöltekre lehet majd szavazni. A válaszadók 13 százaléka említette az egyéni képviselői jelölteket, a fővárosi listás szavazatot pedig 3 százalékuk mondta.

Igaz, miután választási lehetőségeket is megadtak, már 36 százalék jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, 20 százalék pedig a fővárosi közgyűlésit.

A felmérés alapján a legnépszerűbb a Fidesz-KDNP listája: 31 százalék szavazna rájuk. A Párbeszéd-Zöldek – MSZP – DK listára 23, a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt listájára 16, az MKKP listára 12, az LMP-Vitézy listára 7, a Momentum-listára 6 százalék szavazna, a Mi Hazánkra pedig 4 százalék.

 

 
 

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy az öt szavazólap közül melyiket tartják a budapestiek a legfontosabbnak. Erre 41 százalék a főpolgármesterit, 34 százalék az európai parlamentit, 9 százalék a polgármesterit, 7 az egyéni kerületi képviselőit, és 2 a fővárosi közgyűlésit jelölte meg. A válaszadók 7 százaléka nem tudott dönteni.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató